EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

La Comissió de Venècia recorda a Puigdemont que el referèndum ha de respectar la Constitució

El president creu que la resposta és una crida "implícita" a Rajoy a negociar

L'organisme europeu subratlla que qualsevol consulta que els concerneixi s'ha de pactar

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

En això del procés es viu tan al dia que reconforta trobar-se alguna cosa que s’até a un guió. Així, el Govern de la Generalitat, per allò de retenir els comuns en el front sobiranista, va acceptar demanar l’aval de la Comissió de Venècia, d’acord amb el que demanava Catalunya Sí que es Pot. Quan el Parlament va aprovar aquella moció, independentistes i comuns ja van donar en aquell moment versions contràries del que s’havia aprovat.

L’Executiu català, coneixedor que l’organisme que porta el nom de la ciutat vèneta i té seu a Estrasburg, forma part del Consell d’Europa, és a dir, participa del club d’estats que és la Unió Europea, sabia que si en demanava l’aval, com deia el text del Parlament, rebria un cop de porta. Així que, en la carta que Carles Puigdemont va enviar a Gianni Buquicchio (president de l’organisme)  no el va demanar i es va limitar a informar de l’estat de la situació.

Ahir va arribar la resposta. Amb dues parts, una de diàfana i meridiana («qualsevol referèndum ha de ser portat a terme d’acord amb la constitució i la legislació en vigor») i una altra d’interpretable («Perquè la comissió hi intervingui hi ha d’haver un acord amb les autoritats espanyoles»). I com mana el cànon, el Govern català va posar l’èmfasi en la part de l’acord, entenent que és una exigència al Govern de Mariano Rajoy perquè negociï, malgrat que la formulació no deixa gaires dubtes («Sens dubte vostè és conscient» que hi ha d’haver pacte, diu la missiva al president).

CARTA AMB CÒPIA

La carta es va remetre a Puigdemont amb còpia a l’ambaixador representant permanent d’Espanya al Consell d’Europa, Luis Javier Gil.

Notícies relacionades

El mateix Puigdemont va publicar a Instagram que la resposta «avala» la posició catalana i és una crida «implícita» a Mariano Rajoy perquè negociï. I en una entrevista al diari Ara, el president va reiterar la seva plena disposició a anar al Congrés, això sí, només si és per debatre cara a cara amb Rajoy i després d’haver-se fixat la data i la pregunta del referèndum. «Si és per a una maniobra d’escarni que escenifiqui un nou cop de porta, no hi participaré», va sentenciar Puigdemont.

L’OPOSICIÓ APLAUDEIX

Com no era menys esperable, l’oposició va carregar per la via del respecte al marc legal. Ciutadans va aplaudir la resposta. «Obvi», va tuitejar Inés Arrimadas, davant l’emplaçament d’aquest organisme consultiu a respectar la Constitució i la legislació espanyola. Més explícit, com és habitual, va ser Xavier García Albiol (PPC), qualificant la carta de «puntada de peu al cul» de Puigdemont i del vicepresident, Oriol Junqueras, als quals va qualificar de «farsants».