CORRUPCIÓ.CAT

Setge a Germà Gordó

El TSJC investiga l'exconseller per tràfic d'influències, prevaricació i malversació pel 'cas 3%'

El diputat s'aferra a l'escó però sospesa donar-se de baixa del PDECat davant la pressió interna

 

  / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Sense arribar a afirmar-ho, Germà Gordó insinuava la setmana passada al Parlament que era una víctima més de la suposada guerra bruta de les clavegueres de l'Estat contra l'independentisme. Però les sospites sobre el seu presumpte rol en la trama del 3% de CDC creixen de tal manera que fins i tot el seu partit, el PDECat, li reclama ja obertament la dimissió. La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'obrir-li una investigació per almenys tres delictes estreny una mica més el setge judicial i polític sobre el diputat de Junts pel Sí, que per ara s'aferra al seu escó però sospesa donar-se de baixa del partit.

El TSJC ha acceptat la petició del jutge del Vendrell que instrueix el 'cas 3%' d'investigar  Gordó, al qual se li atribueix suposadament haver intermediat amb diverses empreses perquè la Generalitat els concedís licitacions a canvi de "donacions" a dues fundacions vinculades a l'extinta CDC, CatDem Fòrum Barcelona. Després de fer-se pública la sentència, Gordó ha defensat per enèsima vegada la seva "radical innocència i honestedat", i ha repetit el que va declarar la setmana passada al Parlament: que sempre ha actuat "d'acord amb l'ordenament jurídic".

En un primer moment, el PDECat ha manifestat en un comunicat que "confia en les paraules" de l'exconseller i en el fet que "es respecti la presumpció d'innocència". Aquesta mateixa nota anunciava que Gordó deixava el seu càrrec de president de la comissió de Justícia del Parlament. Però res de renunciar a l'escó. No obstant, els mateixos dirigents del PDECat, començant per la seva coordinadora general, Marta Pascal, han sigut els que poques hores després reclamaven el cap del seu diputat.

¿TRENCAR EL CARNET?

A través de Twitter, Pascal ha invitat Gordó a imitar Artur Mas --quan va cedir la presidència de la Generalitat per evitar eleccions-- i fer "un pas al costat". Però també l'hi ha reclamat personalment, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts de la direcció del PDECat. "A vegades, fer passos al costat serveix per avançar i demostra generositat", ha afirmat. Fonts del seu entorn asseguren que l'exconseller sospesa, com a solució salomònica, deixar la militància sense desfer-se de l'acta, cosa que el convertiria en diputat no adscrit.

Dos testimonis protegits  van implicar a l'extitular de Justícia en la trama de comissions irregulars del 3%

Dues hores abans del tuit de Pascal, el partit i el diputat havien pactat el comunicat en què el PDECat donava veracitat a la versió de Gordó. Però la pressió externa perquè dimiteixi una de les persones que millor coneix les interioritats de l'extinta Convergència s'ha intensificat amb el pas de les hores. El soci del Govern, ERC, i el principal aliat parlamentari, la CUP, han exigit la renúncia de l'exconseller, l'entorn del qual assegura haver rebut també nombroses mostres de suport.

L'equip jurídic dels cupaires estudiarà en els pròxims dies com procedir davant la investigació de l'exconseller, un expedient que es tramitarà de forma independent a la resta de la causa al tenir Gordó la condició d'aforat. Però si el diputat de Junts pel Sí deixés l'acta, perdria l'aforament i aquest expedient tornaria al jutjat del Vendrell que instrueix el cas.

ALMENYS QUATRE DELICTES

Per obrir la investigació a Gordó, el TSJC ha tingut en compte no només les anotacions en documents trobats en les entrades i registres d'alguns investigats, sinó també la declaració de dos testimonis protegits que han vinculat l'actual parlamentari amb el presumpte pagament de comissions a CDC. En conseqüència, l'exconseller serà investigat pels presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn, prevaricaciómalversació de fons públics, entre altres.

Marta Pascal  reclama personalment al dirigent que entregui l'acta i Esquerra i la CUP exigeixen el seu cap

Notícies relacionades

Les declaracions dels testimonis protegits es refereixen a l'època 2004-2009 i, segons la sentència, "contenen informacions que permeten conferir certa versemblança" (de forma per ara indiciària) a les sospites que existeixen respecte a l'actuació de Gordó, el qual no obstant no ha sigut citat a declarar per ara com a imputat. El jutge instructor del cas serà el magistrat Enric Anglada, que en pocs dies es jubila.

Un testimoni protegit va relatar davant els fiscals que l'exconseller Germà Gordó els va advertir de les conseqüències de no "obeir" als interessos de CDC. Un expeditiu avís que implicava directament l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Segons aquest empresari i donant de fons a la fundació convergent CatDemGordó li va dir: "Tu no obeeixes. Ara a qui no obeeixes és president, a veure què passarà".