Rajoy compareixerà en persona en el judici de la Gürtel el 26 de juliol

El tribunal assenyala que l'Audiència Nacional té més seguretat que els mercats que es visiten en campanya

La interlocutòria compta amb el vot particular d'Hurtado, partidari de la videoconferència

El president del Govern, Mariano Rajoy, afirma que estarà al que disposin els tribunals de Justícia. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Els arguments del president del Govern, Mariano Rajoy, no han convençut el tribunal del 'cas Gürtel' i ha fixat la seva compareixença com a testimoni durant la vista oral el dia 26 de juliol, però no per videoconferència, sinó en persona.

La interlocutòria, que compta amb el vot particular del president del tribunal, Ángel Hurtado, partidari del sistema de videoconferència, destaca que "la compareixença dels testimonis davant el tribunal sempre ha sigut i és una compareixença física", encara que admet que és facultat potestativa de la sala decidir fer-ho per videoconferència.

Per justificar la seva decisió, els magistrats José Ricardo de Prada i Julio de Diego recorren a una decisió del president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, que diu que, "en l'estat actual de coses", el principi d'immediació només seria "sacrificable" amb una videoconferència "quan concorrin raons que, degudament ponderades per l'òrgan jurisdiccional, puguin prevaler sobre els avantatges de la proximitat física i personal".

En el cas de Rajoy, les raons donades per la Moncloa "ni són consistents ni tampoc són raons que impedeixin al testimoni presentar-se davant el tribunal", sosté la resolució. "El tribunal no entén en què consisteix aquest desplegament important -al·legat per la presidència del Govern, per evitar desplaçar-se a l'Audiència- únicament per haver de desplaçar-se el testimoni 18 quilòmetres" fins a San Fernando de Henares.

MÉS SEGURETAT QUE ALS MERCATS

Tampoc han convençut el "conjunt de mesures de seguretat certament desproporcionades", perquè "la seguretat de la seu de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares compta amb més garanties que les que puguin oferir altres seus empresarials o institucionals" de Madrid, en què Rajoy "ha protagonitzat actes i reunions en altres ocasions", com els mercats, on "ha protagonitzat trobades amb els ciutadans en campanyes electorals".

I pel que fa a la seva "intensa activitat", l'acte destaca que "això no és obstacle per a la seva compareixença en la data elegida pel testimoni precisament en funció de la seva agenda". Per si hi hagués algun dubte, la sala recorda que Rajoy no compareix en qualitat del president del Govern, sinó com a testimoni pels "càrrecs que tenia en el Partit Popular", igual que els quatres exsecretaris generals també citats per al 20 de juny.

Notícies relacionades

La interlocutòria destaca "la normalitat democràtica" que suposa prestar declaració com a testimoni, i recorda que "l'Audiència Nacional se situa en el mateix pla pel que fa als poders de l'Estat que l'Executiu". En qualsevol cas, es preservarà "la seva imatge institucional, i testificarà en estrades -on s'asseuen els advocats- en la forma que determini el tribunal".

EXPOSICIÓ MEDIÀTICA

El president del tribunal, Ángel Hurtado, discrepa dels seus companys i sosté que hauria de declarar per videoconferència. Segons la seva opinió, "no s'haurien d'ignorar els molt notables efectes mediàtics que tindria la compareixença d'un testimoni tan significat", per la "posició institucional que ara ostenta".