EL REPTE INDEPENDENTISTA

Sánchez promet a Rajoy suport en l'oposició al referèndum independentista

El líder del PSOE telefona al president per deixar clara la seva lleialtat en aquest afer

Santamaría diu que Puigdemont pensa en les eleccions i per això es fa la víctima

Trucada: Sánchez truca a Rajoy i promet el suport del PSOE en l’oposició al referèndum català.

3
Es llegeix en minuts

Per fi han parlat. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va telefonar ahir dilluns al president del Govern, Mariano Rajoy, per dir-li que, tot i que defensa que s’ha de reconèixer el caràcter «plurinacional» de l’Estat, el seu partit continua estant en contra de fer un referèndum il·legal a Catalunya.

Era la primera conversa després de la victòria de Sánchez en les primàries socialistes. Davant la reunió convocada per Carles Puigdemont a Catalunya, el nou secretari general va considerar oportú trucar al president del Govern per comentar el desafiament català i demostrar que vol tenir una relació «fluida i normal» amb ell, apunten fonts socialistes.  La conversa prometia ser una mica tensa, ja que Rajoy no havia complert amb la protocol·lària trucada de felicitació al secretari general. Tot va ser per un error de comunicació al quals les dues parts van treure importància. Es veu que el president del Govern li va enviar un SMS el dilluns 22 («Quan tinguis un minut parlem») que Sánchez no va veure per l’allau de missatges. Un cop aclarit el malentès i felicitat el nou líder progressista, la conversa (d’uns cinc minuts en total) es va centrar en Catalunya.

SENSE UN PLA B

Fonts socialistes van comentar que Sánchez es va quedar amb la idea que, més enllà de defensar la legalitat vigent, la Moncloa continua sense tenir un pla b davant el repte sobiranista. En tot cas, el líder del PP i ell es van emplaçar a veure’s per parlar d’aquest assumpte amb calma. Les mateixes fonts del PSOE subratllen que era necessari que el secretari general deixés clara la seva lleialtat a Rajoy en un moment crític com el que es presumeix que arribarà les pròximes setmanes si la Generalitat posa dia i pregunta al referèndum il·legal.

De fet, Sánchez va demostrar que l’encaix de Catalunya és per a ell una prioritat i ahir dilluns es va reunir a Ferraz amb Miquel Iceta, primer secretari del PSC. Iceta ha recobrat un paper preponderant en aquesta etapa nova, després que el secretari general rebés un suport majoritari dels militants en les primàries.

ENCALLATS EN "L’ANUNCI DE L’ANUNCI"

Amb Rajoy a Portugal per celebrar la cimera bilateral, va ser la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, la que ahir va voler deixar clar a Puigdemont hores abans de la seva cimera independentista que no ha d’avançar en el camí de la consulta, perquè no se celebrarà. En opinió de Santamaría, els últims actes del president són com focs d’artifici, el veu encallat en «l’anunci de l’anunci», volent presentar-se com una víctima i crear «certa confusió» que li pot anar «bé electoralment». «Busca la reacció de tots els altres per tractar d’alimentar un victimisme que ja no cola», va etzibar. Al «clima preelectoral» atribueix les aparents accelerades al procés de les últimes setmanes. «A vegades fa la sensació que estan mirant molt aquell vessant electoral i analitzen com s’entendria fer o no fer determinades qüestions», va declarar davant la premsa, convocada a la Moncloa suposadament per conèixer l’anàlisi del Govern sobre el pacte de Pressupostos Generals de l’Estat.

DEMORAR LA PETICIÓ DEL PSOE

Notícies relacionades

Malgrat les preguntes dels periodistes, Santamaría no va voler confirmar si el PP té previst donar suport a la proposta del grup socialista al Congrés perquè Rajoy convoqui tots els partits constitucionalistes per «demostrar que hi ha una àmplia majoria parlamentària contrària a la celebració del referèndum d’independència». La vicepresidenta tampoc va voler donar pistes sobre si l’Executiu estaria disposat a prendre la iniciativa i proposar la reforma de la Constitució per millorar l’encaix de Catalunya, una opció que el PSOE recolzaria.

Santamaría va assenyalar que la reunió de Puigdemont a Barcelona demostra una vegada més que el president està en mans de la CUP, que li estan imposant el calendari i «l’estratègia a seguir». En la seva opinió, el que hauria de fer el cap de l’Executiu català és «buscar una data» per anar a la Cambra baixa i explicar-hi el seu projecte «si el que vol plantejar és un desafiament tan greu com la secessió d’un territori espanyol». «Aquí és on ha de venir, dialogar i plantejar les seves peticions», va afegir.