Díaz es replega a Andalusia

La presidenta andalusa gira full a la batalla orgànica i tracta de recuperar impuls en la gestió institucional

susana diaz

susana diaz

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La severa derrota infligida diumenge passat en les primàries socialistes ha motivat que Susana Díaz s’hagi replegat a Andalusia. La presidenta autonòmica ha tornat a la seva zona de confort, la gestió institucional, un espai sense sobresalts on llepar-se les ferides. L’ordre rebuda pels seus aquests dies és clara: no posar traves a Pedro Sánchez en els aspectes orgànics a canvi que tampoc el nou secretari general les posi a Andalusia. Ara toca centrar-se a mantenir el poder en el principal feu del PSOE, on les enquestes apunten que el PP el segueix de ben a prop.

Díaz ha decidit no perdre ni un minut i enfocar-se en l’única carta que li queda, ser presidenta de la regió més gran governada pel PSOE, i per a això  necessita tancar les esquerdes obertes durant les primàries. Per tant, dilluns mateix, sense ni tan sols haver arribat a Sevilla, ja havia convocat els seus barons provincials per avançar un congrés regional previst inicialment per al setembre.

Notícies relacionades

L’objectiu és reforçar-se i enganxar desagrupats els seus crítics, que superen el 30 per cent i són un bon maldecap a Cadis i Màlaga. Díaz va convocar la seva executiva regional per traslladar-los l’avançament, expressar públicament el seu suport a la nova direcció i sufocar qualsevol possible intent de 'susanisme'. «Tot el que faci (Sánchez) em semblarà bé», va concloure. Malgrat això, les escaramusses s’han produït a l’hora d’escollir els delegats que aniran al congrés federal, en què els 'sanchistes' han exigit la seva quota de representació. Després de l’ordre de pau de la direcció regional del PSOE, les llistes han sigut d’integració. Fora de l’àmbit orgànic, Díaz ha volgut desarmar els qui l’acusen de paràlisi institucional. Dimarts va celebrar el consell de Govern i va anunciar per a començament de juny el debat sobre l’estat de la Comunitat, i l’endemà va calmar Ciutadans, que en campanya va condicionar el suport de la investidura al fet que hi hagués una acció de govern efectiva. Díaz va lligar l’estabilitat de l’Executiu comprometent-se a posar en marxa ja la reforma electoral i l’eliminació dels aforaments. «Som un partit de fiar», va justificar, al·ludint al «satisfactori» nivell d’execució de l’acord amb C’s. Aquell mateix dia va reunir el seu grup parlamentari, que la va rebre amb un rotund aplaudiment, i el va animar a «redoblar esforços perquè els ciutadans vegin amb claredat que el partit que defensa més bé els interessos d’Andalusia és el PSOE i a la vegada ho vegin per al conjunt del país».

Laboratori socialista

I va tornar a apostar per Andalusia com a laboratori socialista en serveis socials i estat del benestar, amb una nova Llei de Voluntariat aprovada dimarts i que ella mateixa va presentar divendres. La setmana encara va oferir dijous el trago més dur: sessió de control al Parlament davant d’una oposició que no ha parat de retreure-li que Andalusia ha sigut el segon plat. Tant IU com Podem van passar de puntetes sobre el tema, i només el PP va utilitzar la seva munició contra la presidenta «ja exinvicta» que «torna a Andalusia arrossegant-se perquè li han tancat la porta davant dels nassos». Díaz no es va donar per al·ludida i va recuperar el lema de campanya: 'Un partit guanyador'.