LES PRIMÀRIES SOCIALISTES

Susana Díaz apel·la a la unitat del PSOE per enfrontar Podem

La presidenta andalusa crida a Sevilla, a pocs metres de Sánchez, a recuperar la "moral de victòria"

La presidenta de la Junta d'Andalusia avisa el partit morat que "ningú" dividirà el socialisme

zentauroepp38505376 gra411  sevilla  19 05 2017   la presidenta andaluza y candi170519225243

zentauroepp38505376 gra411 sevilla 19 05 2017 la presidenta andaluza y candi170519225243 / JULIO MUNOZ

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Amb reiterats missatges d’unitat sigui quin sigui el resultat de la votació de diumenge, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va tancar ahir a la nit la campanya a Sevilla amb un multitudinari míting a mil metres escassos del seu principal rival, Pedro Sánchez. No va fer cap menció als seus rivals en les primàries, i va preferir centrar els seus dards en Podem, al qual va acusar d’intentar «intimidar» el PSOE amb les manifestacions –«escraches», els va denominar la candidata– en defensa de la moció de censura a Mariano Rajoy per diversos punts del país. «Ningú ens dividirà», va dir. «Si soc secretària general, respectaran el Partit Socialista», va sentenciar.

Com en les grans finals de lliga, amb els seguidors de cada equip més pendents del rival que dels seus jugadors, Díaz i Sánchez van deixar clar que la lluita per les primàries estava sent clarament hostil, i que no li deixaran ni un centímetre al contrincant. Tots dos van tancar la campanya a Sevilla, la ciutat natal de la presidenta de la Junta d’Andalusia, en actes separats per tot just un quilòmetre, amb els quals van intentar exhibir múscul per acovardir el rival en els últims instants.

L’andalusa va aconseguir congregar unes 3.000 persones en un míting en el qual el partit es va deixar notar, tant en el marxandatge (present en les banderes i les gorres amb què la gent es resguardava del sol) com en pesos pesants com Alfonso Guerra, que finalment no va intervenir. L’experiència de Díaz també es va notar en la posada en escena, amb una graderia i els intervinents al centre que, en opinió de l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, s’assemblava a «una olla a pressió del socialisme».

Els ànims dels assistents a un acte i l’altre deixaven clar que la situació està molt enrarida, encara que tots confien que les ferides es tanquin diumenge mateix. En el cas de Díaz, amb aquest objectiu: «Tots junts, li direm al país que estem disposats a tornar a fer-nos càrrec d’Espanya». Per aconseguir-ho, no tan sols comptarà amb els seus companys i rivals, sinó amb «tots els territoris i totes les generacions», perquè ara la tasca de tots és «aportar, i molt». Així, es va comprometre a treballar des de dilluns mateix «per la unitat, pel respecte i la convivència per reforçar la fraternitat entre els homes i dones» que integren el partit. «Ens respectarem, ens estimarem i estimarem el PSOE», va dir Díaz, rebutjant demanar el suport als militants per anar en contra d’un altre socialista.

ORGULL SOCIALISTA 

La presidenta andalusa, amb molta experiència en mítings, va apel·lar llavors a l’orgull socialista. «Recuperarem els valors, la formació dels joves per ser bons socialistes, legals i lleials, recuperarem l’orgull d’un partit gran, i serem rebels i farem el canvi junts, amb les millors collites de totes les generacions», va subratllar.

Notícies relacionades

El seu discurs es va centrar en la necessitat que el partit que va aconseguir els seus pitjors resultats en les últimes eleccions generals recuperi l’«autoestima, l’orgull i la moral de la victòria». I va insistir en la idea força que l’acompanya al llarg de tota la campanya, un PSOE que torni a guanyar i que «no es resigni, que sàpiga que és l’alternativa de Govern i que se senti orgullós del seu passat per sentir-se orgullós del present i del futur».

En aquesta alternativa de Govern a Mariano Rajoy, del qual va dir que està «en temps de descompte», no hi ha lloc per a cap pacte amb Podem, com ha assenyalat en més d’una ocasió. Al partit morat li va dedicar bona part de les crítiques, acusant-lo d’interferir en les primàries socialistes. I va llançar una advertència. «Ens respectarà, ¡i tant que ens respectarà! I respectarà la nostra història, ¡que se n’assabenti bé!», va bramar entre aplaudiments d’un públic entregat. «Al PSOE decidiran els socialistes», va sentenciar.