Díaz i Sánchez rebutgen la moció de Podem però no descarten presentar-ne una

"És una qüestió de números, no de muntar un número", afirma el candidat socialista

L'exlíder del PSOE augmenta els atacs a Díaz en la recta final de les primàries

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

Els dos rivals més forts a les primàries del PSOE, Pedro Sánchez Susana Díaz, han deixat clar que si guanyen diumenge que ve, cap dels dos recolzarà la moció de censura que Podem registra aquest divendres. El primer ha assegurat que no vol generar més "frustració" en l'esquerra després que en la legislatura fallida els socialistes i el partit morat no aconseguissin posar-se d'acord. Per la seva banda, la presidenta andalusa ha carregat contra Iglesias per voler "interferir" en el procés intern del PSOE plantejant una moció sabent que no tindria èxit.

Sánchez ha recordat que fa un any ja hi va haver oportunitat d'impedir el Govern de Mariano Rajoy i el partit emergent no hi va voler col·laborar. El motiu, ha apuntat, va ser que l'Executiu en aquell moment l'encapçalaria ell i no Pablo Iglesias, que ara s'ha situat com a candidat de la moció. 

"La qüestió és de números, no de muntar un número", ha assenyalat en una entrevista a RNE. Això sí, ha reiterat que "no descarta" que el PSOE, "al llarg de la legislatura" i especialment si es coneixen nous episodis de corrupció que afectin Rajoy, presenti una moció però encapçalada pel partit i negociada prèviament, per evitar que aquesta iniciativa es converteixi en una mera "estratègia política". "El que sí que descarto és presentar-la si no surten els números", ha assenyalat.

Per la seva part, Díaz s'ha alineat, en aquest cas, amb Sánchez i en una entrevista a la Cadena SER també ha assenyalat que "en un futur no es pot descartar res". Això sí, ha advertit que les mocions han de ser "constructives i amb un programa de govern que tingui el suport majoritari de la Cambra". "Això Pablo Iglesias ho sap però li és igual, el que vol és interferir i intimidar la voluntat lliure dels militants del PSOE", ha dit.

ELS ATACS A LA RECTA FINAL DE LES PRIMÀRIES

Notícies relacionades

A la recta final de les primàries, Sánchez ha incrementat per un altre costat els seus atacs a Susana Díaz. Si dijous va assenyalar que apreciava "involució democràtica" en el seu projecte per al PSOE, aquest divendres ha insistit en la mateixa idea i s'ha mostrat "preocupat" per la "retallada en els drets dels militants" que podria comportar la victòria de la presidenta d'Andalusia. Però, a més, ha carregat contra una de les propostes estrella del seu programa, la creació de crèdits públics de 24.000 euros sense interessos per als joves que vulguin desenvolupar una iniciativa "acadèmica, emprenedora o laboral". 

L'exlíder del PSOE ha recordat que aquesta mesura ja ha "fracassat" en països com Xile o els EUA perquè suposa un "endeutament per a moltíssima gent jove". Així mateix, ha manifestat que la proposta no encaixa en la socialdemocràcia, "que considera l'educació com un dret, no com una hipoteca".