EL TAULER CATALÀ

Puigdemont es reunirà dimecres amb el fiscal general de l'Estat

El president i Maza es veuran una setmana després de la querella contra la consellera Borràs per la compra d'urnes per al referèndum

zentauroepp37037117 barcelona 25 01 2017 sesion de control en el parlament   en 170518130911

zentauroepp37037117 barcelona 25 01 2017 sesion de control en el parlament en 170518130911 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

Carles Puigdemont rebrà dimecres el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. Aprofitant la Junta de Fiscals Superiors, que se celebrarà dijous a Barcelona, tots dos es reuniran un dia abans. La cita, avançada per 'El independiente', es produeix després de la querella per desobediència, prevaricació i malversació de fons públics que la Fiscalia Superior de Barcelona ha presentat contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per la compra de 12.000 urnes per al referèndum.

La Fiscalia General de l'Estat justifica la interposició de la querella perquè l'anunci de licitació per a la compra d'urnes, apunta, "suposa una posada en marxa dels tràmits per portar a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista" a Catalunya, contrari als "expressos mandats" del Tribunal Constitucional. Argumenta el procediment contra la consellera per la seva "voluntat rebel" a l'emprendre el procés de compra d'urnes per al referèndum d'independència, que condueix "a una indesitjable crítica situació d'enfrontament i ruptura".

L'escrit de la fiscalia, que en funció de l'eventual investigació es podria estendre a altres càrrecs públics, es va presentar després que el 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGT) publiqués el 9 de maig passat un anunci sobre el procés de licitació de les urnes, per un valor de 200.000 euros, amb què el Govern pretén celebrar el referèndum. No obstant, oficialment no es detalla la utilització que es farà de les urnes més enllà d'una genèrica al·lusió als processos electorals o participatius.

LA CONFERÈNCIA A MADRID

Notícies relacionades

La trobada es produirà la mateixa setmana que Puigdemont farà a l'Ajuntament de Madrid una conferència que ja ha aixecat polèmica. L'alcaldessa, Manuela Carmena, ha defensat aquest divendres que la conferència que pronunciarà Puigdemont dilluns que ve al Palacio de Cibeles no significa que el consistori recolzi el president català, sinó que es tracta de "facilitar la llibertat d'expressió".

La vicesecretària del PP Andrea Levy ha acusat Carmena de ser "còmplice" del desafiament independentista per permetre que el president ofereixi dilluns que ve una conferència. En un acte destinat a rebutjar que el consistori madrileny doni "cobertura institucional" a Puigdemont, Levy ha lamentat que la corporació municipal sigui "la forma de la sabata" que necessitava "el populisme de l'independentisme català" i per això posi "la catifa vermella" de l'ajuntament als "que volen dividir".