EL POLS SOBIRANISTA

Puigdemont només s'explicarà al Congrés si l'Estat accepta el referèndum

El president entén que l'oferta de la Moncloa demostra que reconeix la possibilitat del plebiscit

Critica a l'Executiu de Rajoy que hagi bloquejat la seva conferència al Senat i un viatge econòmic al Marroc

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president Carles Puigdemont ha recollit el guant del Govern del PPPP d'explicar el seu full de ruta per a Catalunya al Congrés però ha posat una condició per acceptar la invitació: que hi hagi un acord previ entre els dos executius perquè se celebri el plebiscit d'autodeterminació.

En declaracions a la premsa abans de l'acte final del Pacte Nacional pel Referèndum, el president de la Generalitat ha instat la Moncloa a negociar els termes del plebiscit i sotmetre l'eventual pacte als respectius parlaments: el Congrés i el Parlament. 

D'aquesta forma el cap de l'Executiu català ha portat al seu terreny l'oferta de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. D'entrada, ha interpretat que per primera vegada "el Govern reconeix la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya", una actitud que ha qualificat de "canvi de to i terminologia". Un cop dit això, el mandatari nacionalista ha recordat que al marge de la conferència que ell pronunciarà dilluns a Madrid amb el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva, el Govern "traslladarà formalment al Govern central la proposta per fer efectiu" el referèndum acordat, tal com proposa el Pacte Nacional pel Referèndum amb més de 400.000 firmes de suport.

El nucli de la resposta de Puigdemont és el següent: "El Govern està disposat a negociar les condicions del referèndum amb l'Estat i, en el cas d'arribar a un acord, els dos governs sotmetrien aquest acord als respectius parlaments". És una manera d'obrir la porta al debat sobre el referèndum al Congrés, sí, com reclama el Govern, però sempre com a pas posterior a un acord bilateral entre executius. D'aquesta manera, Puigdemont dobla l'aposta del Govern de Mariano Rajoy i tracta d'evitar un "parany" o una situació com la viscuda pel 'lehendakari' Juan José Ibarretxe, quan va veure rebutjada per 299 vots (de 350 escons que té el Congrés) la seva proposta sobiranista de reforma estatutària.

JUNQUERAS I L'AUTODETERMINACIÓ

Les condicions que posa l'Executiu de JxSí inclouen a més un manteniment de posicions: el Govern, ha afirmat el vicepresident Oriol Junqueras, reclama que es retirin les querelles contra la Mesa del Parlament "per permetre el debat i votació del mateix tema que avui el Govern ha debatut al Consell de Ministres". Junqueras també ha reclamat que es retiri la judicialització contra persones i institucions vinculades al procés i també recorda el dret "irrenunciable" a l'autodeterminació de Catalunya.

Així doncs, en una compareixença conjunta, president i vicepresident recullen l'oferta de la Moncloa i la tornen amb un emplaçament previ a la negociació abans que es produeixi un debat al Congrés. La pilota ara, una altra vegada, a la teulada del Govern del PP.

Notícies relacionades

Segons fonts de Presidència de la Generalitat, Puigdemont mostra la seva disposició a explicar en qualsevol fòrum d'àmbit estatal o internacional el procés sobiranista i l'oferta d'un referèndum pactat. Un cop dit això, el president critica al Govern de Rajoy que li hagi impedit pronunciar una conferència al Senat, com va sol·licitar formalment Puigdemont, i també hagi torpedinat el viatge econòmic al Marroc del Govern de la Generalitat amb el govern de Flandes.

El Govern també recorda a la Moncloa que el PP s'hagi manifestat aquest mateix divendres a l'ajuntament de Madrid en contra de la intervenció que farà el president Puigdemont dilluns sobre el referèndum al consistori madrileny.