EL DILEMA SOCIALISTA

El PSOE i l'èpica de dessagnar-se

Díaz i Sánchez viren d'estratègia després del debat per portar el votant de López a la trinxera de les primàries

undefined38446670 a handout picture taken and released on may 15  2017 by span170519200338

undefined38446670 a handout picture taken and released on may 15 2017 by span170519200338

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els politòlegs es burlen del fet que les eleccions són com el futbol: tothom sap què s’havia de fer a posteriori però el que és complicat és marcar el gol en l’instant precís. Els especialistes en campanyes consultats per EL PERIÓDICO arriben a la conclusió que tant Susana Díaz com Pedro Sánchez han perdut l’oportunitat d’aquell gol d’or definitiu, i davant el desassossec de l’empat, busquen l’efecte carro vencedor en una batalla que dessagna el PSOE: apel·len a l’èpica per mirar de portar al fang de la trinxera els vots de Patxi López que advoquen per la pau. L’andalusa confia que l’exlehendakari mantingui els seus simpatitzants per dividir la veta de militants que, sap, votaran contra ella. I l’exsecretari general persegueix una deserció a les files del basc i imposar-se en l’últim esprint.

Els experts subratllen que el debat de dilluns va ser el punt d’inflexió que va activar la campanya negativa d’atacs. Aquell «el teu problema no soc jo, ets tu. La gent no es refia de tu, t’ho hauries de fer mirar» de Díaz a Sánchez va obrir la veda. Coincideixen a dir que el foc creuat del debat va esperonar el canvi d’estratègia per convèncer els militants favorables a López que s’han de mullar. «La clau està en els votants de Patxi. Si la deserció que estem començant a veure es confirma, guanyarà Sánchez. Per això, a Díaz li interessa que es mantingui aquell vot, perquè si hi ha fuga, hi haurà sorpresa», opina Ismael Crespo, catedràtic en Ciència Política. «És un vot a favor de Susana o en contra de Susana, un plebiscit sobre ella, una batalla purament personal. Perquè a aquestes altures és difícil que el militant ja no baixi a la trinxera», sosté el consultor Luis Arroyo.

D’errors n’han comès tots tres; la que més és Díaz. Els experts critiquen la seva estratègia i la seva exhibició de força al postular-se com a vencedora. «No pots sortir mai pensant que guanyaràs. És un error perquè no fas els deures. Susana s’ha passejat pel territori demostrant poder, quan el que havia de buscar són adscripcions», diu Inma Aguilar, assessora a Mas Consulting.

Notícies relacionades

Sánchez es va equivocar al demanar a López que s’unís a les seves files i en la volatilitat d’algunes propostes. «El pas del no és no al sí és sí ha desconcertat i ha donat bales a Díaz, que l’acusa de donar un cop de volant. A més a més, no va tenir resposta en el debat quan López li va preguntar per la nació. En aquest punt no val amb parlar de sentiments. Has de donar una resposta jurídica, política, sociològica i cultural, no pots ser vague», assenyala Ana Ruiz, directora d’estratègia de Mr. President Consulting. «Té un missatge molt voluble, és fàcil rebatre’l i es va notar molt al debat. Per això l’han protegit i no li han permès fer rodes de premsa, perquè s’equivoca», opina Aguilar. «Ell és molt rígid i ella té tics de Pantoja. Cap dels dos ho pot evitar», concedeix Arroyo.

El principal èxit de Sánchez, coincideixen, ha sigut imposar el marc de la campanya: establishment davant militants; vot de l’aparell davant del vot rebel; la sobirania de l’estructura davant de la del carrer. El seu relat s’ha imposat al de Díaz ajudat per la pulsió social de càstig a l’ortodòxia, però està per determinar si aquest discurs destituent, es transforma en un vot real o, en el silenci de la consciència, els militants voten ordre.