INICIATIVA DEL PARTIT MORAT

Iglesias, candidat a president sense més suports que ERC i Bildu

La moció de censura a Rajoy no recull la defensa del referèndum, però els republicans la recolzaran

Els podemistes han registrat la iniciativa aquest divendres i el debat al Congrés no serà abans del 5 de juny

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Units Podem ha registrat aquest divendres la seva anunciada moció de censura contra Mariano Rajoy abocada al fracàs ja que només sumarà els nou vots d'ERC i els dos de Bildu, que es mantenen ferms tot i la galleda d'aigua freda després de constatar que el text no inclou la defensa expressa del referèndum. Encapçalant el projecte, Pablo Iglesias, candidat a presidir el Govern d'"un nou país", que buscarà aquest dissabte als carrers la legitimitat que no aconsegueix al Congrés amb la seva estratègia d'oposició disruptiva. 

La moció no arribarà al ple abans del 5 de juny. Just abans, s'aprovaran els Pressupostos, fet que constatarà que el PP compta, malgrat tot, amb una majoria alternativa que Iglesias no ha aconseguit teixir. Els candidats del PSOE a la secretaria general ja han anunciat que no la recolzaran. Tampoc Ciutadans ni el PNB. El PDECat encara no ha decidit el seu vot.

Des de les files d'ERC confirmen a aquest diari que, fins i tot sense menció al referèndum, seran "generosos", a l'espera que En Comú Podem ajudi amb la consulta a Catalunya. "Ens van demanar ajuda en una moció sense data, sense candidat i sense programa, i ens van dir que no podien recolzar un referèndum sense informació", expliquen els republicans. Malgrat això, els recolzaran. "Perquè som valents i som demòcrates", al·lega el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián. Les conclusions són d'interpretació lliure.

JUST ABANS DE LA MANIFESTACIÓ

L'absència de suports parlamentaris anima la insistència d'Iglesias i els seus a emmarcar la iniciativa en un xoc de legitimitats, la sobirania parlamentària davant la popular, que s'evidenciarà aquest dissabte en la concentració a la Puerta del Sol de Madrid com a amortidor del fracàs en l'hemicicle.

Queda per a la reflexió si presentar la moció en l'antesala de les primàries del PSOE -aquest diumenge- acaba beneficiant Podem i ferint el PSOE o actua contra els morats.

Iglesias sap que perdrà la votació al Congrés, però confia a guanyar el debat i els galons com a líder de l'oposició. Davant dels que li critiquen que perd una bala d'or, recorda que la Constitució li permet registrar una moció en cada període de sessions. El dubte és quanta legitimitat i quanta credibilitat pot mantenir perdent les batalles del curt termini. Iglesias sap, segur, que aquesta moció marcarà el seu futur com a líder.

EL DISCURS

Notícies relacionades

El que guarda amb clau és quina mena de discurs plantejarà. A qui es dirigirà: als partits (que dona per perduts) o als ciutadans. Ningú sap si un dirigent amb la capacitat magnètica d'encomanar emocions en un discurs deconstituent pot, també, convèncer amb un relat necessàriament constructiu, ja que ha de detallar un programa de Govern real. I falta constatar si Rajoy li concedirà el plaer de debatre o hi enviarà un subaltern.

El portaveu popular, Rafael Hernando, ha demostrat la seva capacitat de treure de polleguera Iglesias i arrossegar-lo a la seva imatge més agressiva. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha revelat com la més hàbil a l'hora de furgar en les ferides obertes de les ànimes de Podem.