Josep Pujol Ferrusola: "Si el jutge De la Mata s'ho proposa, acabarem tots a la presó"

El fill de l'expresident sosté que el seu germà és a la presó per desviar l'atenció després de l'esclat de l'operació Lezo

Admet que el seu pare va amagar el llegat de l'avi Florenci per poder ser president

Extractes de l’entrevista a Josep Pujol Ferrusola a Catalunya Ràdio. / ALBERT BERTRAN / CATALUNYA RÀDIO

5
Es llegeix en minuts

Josep Pujol Ferrusola ha carregat aquest divendres durament contra el Govern de Mariano Rajoy i li ha atribuït tota la culpa de la situació en què es troba la seva família, amb tots els seus membres investigats per la justícia i el seu germà gran, Jordi Pujol Ferrusola, en presó incondicional. I també ha carregat contra la justícia: "Si el jutge (José) de la Mata s'ho proposa, acabarem tots a la presó", ha manifestat el fill de l'expresident durant una extensa entrevista concedida a Catalunya Ràdio.

Segons Josep Pujol, la seva família té tots els comptes regularitzats amb el fisc, i ha insistit que la fortuna prové del llegat de l'avi Florenci, encara que ha admès que l'origen d'aquests diners és incert, ja que es van amassar a través d'operacions "grises" per esquivar les restriccions del franquisme.

"El comissari Villarejo em va dir el 2013 que tenia instruccions del ministre de l'Interior (llavors Jorge Fernández Díaz) de vigilar-nos. Em diu que l'informe de la UDEF el va escriure ell. I també que tot això es podia arreglar si el meu pare feia unes declaracions clares i precises contra el procés sobiranista", ha explicat.

Després d'aquesta conversa amb l'excomissari de la Policia, que va tenir lloc en un despatx de Madrid, van tenir una reunió un any més tard en un hotel, quan ja s'havia publicat a la premsa la captura de pantalla dels comptes de la seva família a Andorra. "Jo ja t'ho vaig dir i tu no em vas fer cas", ha assegurat que li va dir Villarejo.

MISSIÓ: ANIQUILAR EL PROCÉS

Al seu parer, el que va muntar aquesta operació va ser Jorge Moragas, mà dreta de Rajoy a la Moncloa. "És català, coneix la realitat d'aquest país, en què s'assumeix que el líder de tot és el senyor Pujol perquè és el baluard del catalanisme. Té una missió que és aniquilar el procés sobiranista o, com a mínim, neutralitzar-lo", ha afegit. Així, Moragas va utilitzar Victoria Álvarez. "Era l'amant del meu germà, tenia amb ell una relació de sexe i diners, però a la família no la coneixíem ningú".

Jordi Pujol Ferrusola li va trucar per demanar-li que li busqués feina a Álvarez a la seva empresa, però allà no hi encaixava. Llavors va trucar a Moragas i va aconseguir una entrevista amb Alicia Sánchez-Camacho, que després de parlar amb ella, assegura Josep Pujol, va decidir "muntar la història de la Camarga" (la gravació), que va sortir a la llum quan es va iniciar el procés sobiranista.

En un altre moment de l'entrevista, Josep Pujol ha considerat que el seu germà gran, Jordi Pujol Ferrusola, ha entrat a la presó per un "procés de contraprogramació", per "la pressió mediàtica", per desviar l'atenció pública després de l'esclat de l'operació Lezo en què s'investiga el presumpte finançament il·legal del PP de Madrid. El 21 d'abril, el jutge Eloy Velasco va ordenar presó sense fiança per a l'expresident madrileny Ignacio González, i quatre dies més tard, De la Mata fa el mateix amb el primogènit de l'expresident.

LA CARTA DE L'HERÈNCIA

Josep Pujol també ha explicat que la seva mare, Marta Ferrusola, va destruir fa anys part de la carta en què Florenci Pujol els deixava el llegat a ella i als seus fills per amagar el rastre dels diners. "L'objectiu era mantenir opacs els diners, no podíem explicar que els fills del president tenien diners a Andorra. Era el nostre pecat", ha afirmat, alhora que ha justificat aquesta decisió: "No teníem gaires més opcions". Si no, ha assegurat, el seu pare hauria hagut de renunciar a la presidència de la Generalitat.

Quan va entrar en política, ha afegit, Jordi Pujol "ja era un home molt ric". De fet, el 1979 va ser una de les tres persones que van presentar una declaració de la renda més alta a tot Catalunya. I quan va morir el seu pare, el setembre del 1980, un amic íntim de Florenci que li portava les inversions a l'estranger li va comunicar que el seu pare havia llegat la seva fortuna a la seva dona i els seus fills. Llavors, només feia quatre mesos que era president i estava en minoria, de manera que li va dir a l'amic del seu pare: "Ara jo no em puc ocupar d'això, si ho dic he de dimitir". Va ser aquesta persona la que es va ocupar del llegat i després un cosí de Pujol, Joaquim, fins que va agafar el relleu el fill gran de l'expresident (va gestionar la fortuna familiar entre el 1992 i el 2002).

Sobre l'escrit atribuït a Ferrusola en què s'identifica com a "mare superiora" per demanar un traspàs de diners ("missals") a Andorra, Josep Pujol ha assegurat que ella no el reconeix, encara que la lletra "s'hi assembla molt". "Aquesta nota en part és falsa, les notes als bancs no es firmen mai, s'hi posa un número (de compte) escrit a mà", ha explicat. Per una altra part, ha assegurat que aquest tipus de codis són habituals entre els que tenen comptes a l'estranger i ha explicat que ell utilitza el nom de "Rockabilly". També ha assegurat que qui es va inventar el codi de la "mare superiora" va ser el seu germà Jordi, quan va conèixer el banquer, ja que va fer broma dient que tenia cara de mossèn.

GUERRA ENTRE BANQUERS ANDORRANS

Notícies relacionades

També en referència a la carta de la "mare superiora", el tercer fill del matrimoni Pujol-Ferrusola ha afirmat que la seva filtració prové dels germans Cierco, antics propietaris de la Banca Privada d'Andorra (BPA), ara intervinguda i nacionalitzada i amb qui va mantenir una relació d'amistat durant 30 anys. Ha assegurat que tant aquest document com altres que també ha filtrat són "falsos" i responen a una "guerra" entre Andbank i la BPA, i ha arribat a insinuar que els germans Cierco intenten aconseguir els 300 milions d'euros que necessiten per recuperar el banc de l'Estat espanyol a canvi de tota aquesta informació.

Finalment, ha evitat posar la mà al foc pel primogènit, ja que assegura que desconeix els negocis que ha fet i que mai parlen de la seva feina quan es troben. També ha explicat que no l'ha anat a veure la presó de Soto del Real (Madrid) perquè no vol visites, només accepta les dels seus fills, però mantenen la comunicació a través de cartes i dels advocats. Així han sabut que ha demanat el trasllat a una presó de Catalunya. "És una injustícia que estigui separat dels seus familiars".