LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El Govern central titlla d'"especulacions" l'informe de la UCO de Cifuentes

L'Executiu abandona la defensa a ultrança de la Guàrdia Civil després de les revelacions de la 'Púnica'

La Guàrdia Civil mostra la seva preocupació "quan la corrupció afecta el partit al Govern"

 

  / EFE / SANTI DONAIRE

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / PILAR SANTOS / MADRID

No va ser en un informe, sinó en dos en els quals la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va plasmar les seves sospites sobre la presumpta participació de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, en el finançament irregular del PP madrileny investigat en el cas Púnica. Els indicis en els quals es van basar els agents no van ser considerats suficients pel jutge Eloy Velasco per imputar-la. L’episodi s’hauria quedat aquí, si no fos perquè ha donat lloc al fet que el Govern canviï la seva habitual defensa a ultrança de la Guàrdia Civil per una crítica a les seves investigacions, titallades d’«especulacions» o «coincidències» a les quals els falta «solidesa».

Primer va ser l’al·ludida, Cifuentes, qui va sostenir que l’informe que la vincula amb la concessió del servei de cafeteria de l’Assemblea de Madrid a l’empresari Arturo Fernández, després de la seva aportació de 160.000 euros a la fundació del partit Fundescam, està «ple de judicis de valor» i té la intenció «de fer mal i sembrar la sospita». Ahir va ser el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, qui va assegurar que el cas contra Cifuentes «va durar 24 hores», perquè el jutge va veure que l’informe contenia «especulacions».

DETERMINAR SI HI HA DELICTE

Méndez de Vigo va sortir al pas de la pregunta sobre el finançament del PP en les campanyes autonòmiques del 2007 i el 2011 i les eleccions generals del 2008, que detalla el sumari, qüestionant uns informes que fins ara comptaven amb un respecte unànime per combatre la corrupció. A aquestes paraules se sumen les del ministre de l’Interior, José Ignacio Zoido, que en una entrevista dijous passat a 13TV va arribar a dir que la Guàrdia Civil «en ocasions l’encerta amb els seus informes i en d’altres no».

El canvi de tendència no ha passat inadvertit per a les associacions de la Guàrdia Civil. Tant la

Notícies relacionades

AUGC com la Unió d’Oficials no qüestionen que correspon a jutges i fiscals determinar si hi ha delicte o no, però l’última apunta que si no tinguessin sospites que se n’ha comès un no investigarien.

L’AUGC no dubta a mostrar la seva preocupació «per una via judicial cada vegada més polititzada quan la corrupció afecta el partit al Govern», per això reclamen «neutralitat i respecte» davant una actuació que respon a «moltes hores de treball» i «jerarquitzada» en la qual cada informe passa per nombrosos filtres. La Unió d’Oficials, per la seva part, emmarca les crítiques en «valoracions polítiques que no deixen de ser de part» i sosté que la UCO només «intenta obtenir dades objectives i posar-les a disposició del jutge».