EL POLS INDEPENDENTISTA

Puigdemont dribla Rajoy després de l'oferta de portar el seu pla independentista al Congrés

El president només anirà a la Cambra baixa si hi ha un acord previ entre els dos executius perquè se celebri el referèndum

Santamaría afirma que és el "lloc idoni" perquè presenti les seves demandes i miri de convèncer la resta de grups

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

4
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID / FIDEL MASREAL / BARCELONA

El Govern central va invitar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a explicar el seu full de ruta independentista al Congrés dels Diputats. La proposta va arribar després de la reunió del Consell de Ministres i la va explicar en públic la vicepresidenta i encarregada de la 'carpeta catalana', Soraya Sáenz de Santamaría. No va concretar el format ni la data, però fonts de la Moncloa van apuntar que l’Executiu i el PP estan oberts a escoltar propostes. La idea va ser acollida des de Barcelona amb un 'no però sí' que fa gairebé impossible avançar: Puigdemont va dir que només acceptarà la invitació si hi ha un acord previ entre tots dos executius perquè se celebri el referèndum.

La mà estesa de Mariano Rajoy va arribar tres dies després que el Govern central salvés al Congrés el seu decret de l’estiba gràcies al suport del PDECat i tres dies abans que el president viatgi a Madrid a fer una conferència a l’ajuntament per defensar els seus plans sobiranistes.

En declaracions a la premsa abans d’un acte del Pacte Nacional pel Referèndum, hores després de tenir coneixement de la invitació, el president de la Generalitat va instar el líder del PP a negociar els termes del plebiscit i sotmetre l’eventual acord als respectius parlaments: el Congrés i el Parlament.

ACORD BILATERAL

D’aquesta manera, el cap de l’Executiu català va intentar portar al seu terreny l’oferta de la vicepresidenta. D’entrada, va interpretar que per primera vegada «el Govern reconeix la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya», una actitud que va qualificar de «canvi de to i terminologia». Dit això, el mandatari nacionalista va recordar que, al marge de la conferència que ell pronunciarà dilluns a Madrid juntament amb el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva, el Govern «traslladarà formalment al Govern central la proposta per fer efectiu» el referèndum acordat.

El nucli de la resposta de Puigdemont és el següent: «El Govern està disposat a negociar les condicions del referèndum amb l’Estat i, en el cas d’arribar a un acord, els dos governs sotmetrien aquest acord als respectius parlaments». És una manera d’obrir la porta al debat sobre el referèndum al Congrés, sí, com reclama el Govern, però sempre com a pas posterior a un acord bilateral entre executius.

D’aquesta manera, Puigdemont dobla l’aposta del Govern de Rajoy i mira d’evitar una emboscada o una situació com la viscuda el 2005 pel 'lehendakari' Juan José Ibarretxe, quan va veure rebutjada per 299 vots (de 350 escons que té el Congrés) la seva proposta sobiranista de reforma estatutària. De fet, a aquest antecedent es va referir Santamaría. «El reglament del Congrés estableix mecanismes perquè aquesta proposta que afecta la mateixa estructura de l’Estat sigui coneguda i debatuda per les Corts; té clars precedents», va apuntar, en referència a l’anomenat 'pla Ibarretxe'.

L’Executiu espanyol considera que el Congrés és el «lloc idoni» perquè el president defensi la seva proposta, que només es podria portar a terme amb una reforma de la Constitució. «Tot es pot canviar», va assegurar Santamaría, malgrat que el Govern central ha assenyalat en nombroses ocasions que no veu la possibilitat d’aconseguir un consens per a una modificació de la Carta Magna aquesta legislatura.

«La pregunta és si el senyor Puigdemont està disposat, seguint les regles democràtiques, a plantejar les seves propostes davant les Corts Generals», va declarar la vicepresidenta del Govern. «El senyor Puigdemont ha d’anar a les Corts a plantejar les seves propostes en el marc de les regles de la nostra democràcia», va reiterar.

ERC va considerar que, si es pot parlar del referèndum al Congrés, vol dir que es pot abordar a qualsevol lloc, i per això va reclamar que es retirin les querelles contra els 400 càrrecs electes i els membres de la Mesa del Parlament, informa Xabi Barrena. La CUP, per la seva part, va considerar l’oferta de Santamaría «només un petit gest» perquè veuen venir la unilateralitat.

Notícies relacionades

En resposta a la premsa, Santamaría va deixar clar que havia informat de la proposta que anava a llançar el PSOE i Ciutadans. Aquesta oferta a Puigdemont va ser debatuda a la reunió del Consell de Ministres i tots els membres del Gabinet van prendre la paraula per recolzar la iniciativa (només hi faltaven Fátima Báñez i Dolors Montserrat), van explicar fonts de l’Executiu, que van recordar que Rajoy ja va invitar Artur Mas a fer el mateix el setembre del 2012, quan el llavors president defensava l’anomenat pacte fiscal.

TRES INTERLOCUTORS

Santamaría va comentar que en l’acte al Congrés podrien prendre la paraula Junqueras i Romeva, igual que, va apuntar, tenen previst fer dilluns a l’Ajuntament de Madrid. Aquella imatge en podria recordar una altra de l’abril del 2014, quan els diputats Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA) van anar al Congrés a defensar la proposta del Parlament per demanar la transferència de competències per convocar un referèndum a Catalunya.