L'ESTRATÈGIA DELS MORATS

Podem encarrega un estudi per millorar la imatge de Pablo Iglesias

Alarma a la direcció del partit per la caiguda en la valoració del líder

La formació preguntarà quin tipus d'oposició prefereixen els electors

undefined36059059 madrid 27 10 2016 politica segundo dia del debate de investi170512164054

undefined36059059 madrid 27 10 2016 politica segundo dia del debate de investi170512164054 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La direcció de Podem veu amb preocupació la situació que viu el partit després de l'assemblea ciutadana Vistalegre 2, del passat febrer. Encara que la victòria de Pablo Iglesias va ser aclaparadora,Pablo Iglesias va ser aclaparadora el progressiu deteriorament de la seva imatge com a líder, la caiguda en intenció de vot i l'allau de crítiques que reben de les seves pròpies bases alarmen la cúpula pablista. De portes enfora, fan pinya i neguen l'angoixa. I no obstant, EL PERIÓDICO ha pogut constatar que la direcció està tan preocupada per la deriva que ha contactat amb diverses companyies demoscòpiques per sol·licitar estudis (quantitatius i qualitatius) que els ajudin a revertir aquesta tendència. 

Fonts de màxima solvència han confirmat a aquest diari que el partit sol·licita dues anàlisis. La primera, més amplia, per investigar quins factors fan créixer la mala imatge d'Iglesias, constatada en els baròmetres del Centre d'Estudis Sociològics (CIS). El secretari general, que va arribar a situar-se per sobre de Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, suspèn ara amb un 3. L'evolució evidencia que la seva gran caiguda coincideix amb les negociacions de govern (primavera del 2016) i amb la pugna contra Íñigo Errejón (primer trimestre del 2017).

Encara que Iglesias es burla en públic dels assessors que li demanaven que fos més acurat amb el seu aspecte, el cert és que la caiguda en els sondejos preocupa. Fruit d'aquesta inquietud o no, en les últimes setmanes utilitza més americanes i menys camises de quadros.

LA HIPÒTESI, EN QÜESTIÓ

El segon estudi que demana la direcció de Podem és més limitat, però de més transcendència ideològica, ja que qüestiona les tesis defensades pel pablisme a Vistalegre 2, que van resultar guanyadores: el partit demana estudiar l'opinió que mereix el seu treball parlamentari, per confirmar si segueixen amb la línia dura defensada per Iglesias o han de reconduir l'estratègia cap a una "oposició útil", tesi defensada per Errejón i que va ser derrotada en el conclave.

Resulta significatiu que Podem no fes cap d'aquests estudis abans de Vistalegre 2. És a dir, malgrat que existien dues lectures sobre per què van perdre un milió de votants del 20-D al 26-J;20-D26-J; malgrat que Iglesias advocava per endurir la línia cap a la protesta al carrer mentre Errejón demanava ser útil en l'oposició; malgrat que el líder temia una "hòstia bíblica" i el seu -llavors- número dos buscava obrir el partit "als que falten", la direcció es va submergir en l'assemblea ciutadana que havia de decidir el seu rumb polític sense dades objectives que avalessin les tesis que allà es van defensar.

Podem no va fer cap estudi a fons més enllà d'una anàlisi d'emergència després del 26-J encarregat a Carolina Bescansa, llavors responsable d'Anàlisi Social. La investigació es demana ara i és una persona de la màxima confiança d'Iglesias, a qui va conèixer en la seva etapa com a assessor de IU, qui ha contactat amb les empreses demoscòpiques. 

MALESTAR EN EL PABLISME

Notícies relacionades

El malestar ha arribat a la família pablista. Alguns dirigents censuren la línia dura defensada per Iglesias i la portaveu, Irene Montero, al Congrés. Episodis com la sessió de control en què el líder va confrontar amb Rajoy amb aquell "me la sua, me la pela, me la bufa” van despertar les crítiques dels que, sent fidels al líder, estan convençuts que l'estratègia de l'exabrupte i la bronca és destructiva. 

Mentrestant, l''argumentari' oficial desmenteix que existeixi preocupació. Montero va negar aquest dimarts, a preguntes d'aquest diari, que la cúpula anés a fer cap reflexió pel mal resultat de l'últim CIS. Va al·legar que el partit no pot caure en "càlculs tacticistes".