La Generalitat veta que el Consorci del Palau de la Música acusi CDC

L'Ajuntament de Barcelona havia sol·licitat que s'inculpés el partit nacionalista

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Consorci del Palau de la Música ha rebutjat finalment acusar en el judici  del cas Palau Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) pel cobrament de comissions de Ferrovial a través de l’entitat cultural. El vot dels dos representants de la Generalitat de Junts pel Sí ha sigut absolutament clau per evitar que s’acusés el partit nacionalista. Al Consorci del Palau hi ha representats la fundació de l’auditori, l’associació Orfeó Català, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri de Cultura. La votació es va celebrar la setmana passada a instàncies de Joan Llinares, un dels representants de l’ajuntament barceloní que pretenia que es canviés la qualificació provisional en què s’exculpava Convergència. 

L’ARGUMENT

A favor d’acusar a aquest partit es van pronunciar els dos representants municipals i el de l’Orfeó Català. En contra hi van votar els dos representants de la Generalitat, els altres dos de la fundació i la presidenta de l’entitat, Mariona Carulla. El representant del Ministeri de Cultura no hi va assistir, cosa que va permetre donar la majoria als que s’oposaven a l’acusació.

Notícies relacionades

Fonts jurídiques han assegurat que l’argument per rebutjar l’acusació contra CDC és que en aquest moment no es pot canviar l’acusació, tot i que hi ha informes que demostren el contrari. Un exemple és que el fiscal del cas, Emilio Sánchez Ulled, modificarà les penes sol·licitades per a alguns acusats, tot i que mantindrà que CDC es va lucrar amb les comissions de Ferrovial. Els dos principals encausats, Jordi Montull i la seva filla Gemma, van arribar a un acord amb el representant del ministeri públic per rebaixar la petició de pena a canvi d’assenyalar directament Convergència.

Després d’esclatar l’escàndol, el Consorci del Palau va reclamar que s’obrís una causa separada per investigar els pagaments a CDC, però quan els nacionalistes van recuperar la Generalitat el 2011, van obligar a canviar l’estratègia i es van retirar els càrrecs contra el seu propi partit.