EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Corominas i Barrufet no responen al TSJC per evitar la "humiliació" al Parlament

Els dos membres de la Mesa insisteixen que no han desobeït El TC i invoquen la inviolabilitat parlamentària

jregue38395920 barcelona  barcelon s   12 05 2017    pol tica    llu s coro170512122112

jregue38395920 barcelona barcelon s 12 05 2017 pol tica llu s coro170512122112 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

Forcadell ho va solucionar amb 20 minuts. Lluís Corominas Ramona Barrufet, en menys de 10. El vicepresident primer de la Mesa del Parlament i la secretària quarta, tots dos de Junts pel Sí, han declarat aquest divendres com a investigats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per permetre que el ple votés l'octubre passat dues resolucions dels grups sobiranistes a favor del referèndum.

"Pot haver sorprès la breu durada de la nostra declaració. No volem sotmetre el Parlament a un interrogatori constant. No se'l pot jutjar per permetre el debat. Volem evitar al màxim aquesta humiliació", ha afirmat Corominas en una declaració posterior davant la premsa ja des de la Cambra. Els dos investigats també han assegurat que no descarten actuar contra la fiscalia per presentar la querella i contra el TSJC per admetre-la a tràmit i no arxivar la causa.

Corominas i Barrufet únicament han respost a dues preguntes del seu advocat, Xavier Melero, una per mostrar el seu acord amb la tesi que va esgrimir Forcadell -en el sentit que no van desobeir el Tribunal Constitucional (TC)- i l'altra per afirmar que es negaven a declarar fins que es resolgui la seva petició d'arxivament de la causa apel·lant a la seva inviolabilitat com a parlamentaris.

Els membres de la Mesa han arribat al TSJC acompanyats per una comitiva que els ha acompanyat des del Parlament, en què figurava el president de la GeneralitatCarles Puigdemont, l'expresident Artur Mas, la resta de membres de la Mesa també investigats, així com diputats de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot. 

UNA DECLARACIÓ BREU

El primer a comparèixer davant la jutge Maria Eugènia Alegret ha sigut Corominas, que s'ha remès en una breu intervenció a la tesi de Forcadell i Simó, que van declarar aquest dilluns, que els integrants d'aquest òrgan parlamentari van complir amb el seu deure al permetre la votació, ja que estan convençuts que no van desobeir el TC.

Posteriorment, s'ha acollit al seu dret a no declarar, a l'espera que el TSJC resolgui definitivament la petició d'arxivament de la causa emparant-se en la seva inviolabilitat parlamentària. Alegret ha intervingut llavors per recordar que les defenses ja havien apel·lat en els seus recursos al principi d'inviolabilitat, tesi en què van insistir en un escrit de petició d'arxivament remès divendres al TSJC, i que ella ja havia resolt que aquest no és el moment processal oportú per resoldre'ls.

Més breu que Corominas ha sigut Barrufet, que s'ha limitat a respondre amb un "sí" a les mateixes preguntes del seu advocat.

NUET COMPAREIXERÀ AL JULIOL

Notícies relacionades

La causa judicial al TSJC arrenca d'una querella de la Fiscalia que acusava els membres de Junts pel Sí a la Mesa del Parlament de prevaricació i desobediència al TC per permetre que es votessin aquestes resolucions, en un procediment que s'ha sumat al que l'alt tribunal català ja tenia obert arran d'una altra querella fiscal, en aquest cas contra Forcadell, per permetre la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent.

El TSJC també ha citat com a investigat en aquesta causa el representant de Catalunya Sí que es Pot a la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, que compareixerà el 12 de juliol, malgrat que la querella de la fiscalia iniialment no estava dirigida en contra seu.