Rajoy torna al plasma i l'oposició es rebel·la: "Una falta de respecte"

PSOE, Podem i C's critiquen que el mandatari popular vagi a declarar per videoconferència en el 'cas Gürtel'

El PP defensa la manera de procedir per raons d'ordre públic i seguretat

rajpy-plasma

rajpy-plasma

2
Es llegeix en minuts

L'oposició parlamentària s'ha rebel·lat aquest dijous davant la petició del PP que Mariano Rajoy declari per videoconferència en el judici del 'cas Gürtel'. "És una falta de respecte a la justícia i a l'Audiència Nacional", es queixa el PSOE, mentre que Podem veu "impresentable i gravíssim" que Rajoy vulgui "tornar al plasma".

Des de Ferraz, Isabel Rodríguez creu que la sol·licitud no ha de sorprendre perquè "no és la primera vegada que compareix per plasma", però considera que el president ha d'“assumir que ha de donar la cara i que ha de donar explicacions". "És una falta de respecte a la Justícia i a l'Audiència Nacional", ha resumit.

També Pablo Iglesias ha carregat contra Rajoy pel seu retorn al plasma. "És una falta de respecte als ciutadans, impresentable", ha sentenciat. En la mateixa línia, el coordinador general d'IU, Alberto Garzón, ha acusat el PP d'intentar "minimitzar" el cost que la declaració de Rajoy tindrà sobre el seu partit. Al seu torn, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha criticat que el president intenti evitar escenificar una "realitat absolutament insostenible mitjançant una realitat virtual".

Finalment, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, denuncia que Rajoy prefereixi "el plasma a donar la cara". Malgrat això, ha subratllat que no és "cap novetat" que el PP hagi demanat que aquesta declaració se substanciï mitjançant videoconferència.

El PP: "NO CONTRIBUIR A CIRCS"

Génova 13 defensa que el seu líder no vagi al tribunal per "no contribuir a circs". El portaveu al Congrés, Rafael Hernando, ho ha justificat perquè la seva "posició institucional" així ho aconsella, i ha negat que Rajoy intenti evitar la foto de declarar davant el tribunal i en presència dels acusats del cas.

De la mateixa manera, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha esgrimit raons d'"ordre públic i seguretat" en aquest reclam. Després d'assegurar que és el "més raonable" davant una figura "tan important", ha recalcat que existeix un antecedent similar recent en el cas de l'expresident català Artur Mas. El també responsable d'Organització ha subratllat que aquest sistema "garanteix el dret de les parts a preguntar i un judici amb normalitat".  

QUATRE ANYS DE PLASMA

La intenció de Rajoy de declarar per videoconferència com a testimoni en el 'cas Gürtel' recorda l'enrenou creat entre la premsa el 2013, en plena polèmica pel 'cas Bárcenas'.

Fins llavors era habitual que Rajoy usés el plasma (una emissió en circuit tancat) per parlar després dels Comitès Executius Nacionals. Però la falta de respostes i la poca exposició mediàtica del president va enervar la premsa, que volia preguntar al líder conservador per la corrupció per donar resposta a la societat.

Aquesta mala política comunicativa va fer que s'encunyés el concepte del 'plasma de Rajoy', que ara torna a estar en voga: de nou, Rajoy evita respondre en persona i ho vol fer via videoconferència, en un context de pressió social semblant al de fa quatre anys pels nous revessos a Génova 13 a causa de les operacions Lezo i Púnica.

 

Notícies relacionades