EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Constitucional anul·la també la llei de consultes del tripartit

La norma supeditava tota convocatòria a l'autorització del Govern central

El TC lamina per unanimitat el pla del Govern català per crear estructures d'Estat

29759589 59-urnas-ferran-sendra

29759589 59-urnas-ferran-sendra / FERRAN_SENDRA

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional no vol deixar ni la més mínima escletxa per on es pugui colar la Generalitat per salvar el referèndum. Els magistrats van anul·lar ahir per unanimitat part de la llei de consultes populars que va aprovar el tripartit el 2010, una norma que supeditava qualsevol convocatòria a l’autorització per part de l’Executiu central, i que va ser recorreguda pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Segons la sentència, tota la part del text que es refereix a la convocatòria d’un referèndum d’àmbit autonòmic és inconstitucional i, per tant, nul·la.

Els magistrats ja van declarar inconstitucional la llei de consultes aprovada pel Parlament el 2014, amb els vots de CiU i ERC, impulsada amb l’objectiu concret de la convocatòria del referèndum d’independència. Ara, en una sentència de la qual ha sigut ponent el nou magistrat del TC Cándido Conde-Pumpido, exfiscal general de l’Estat, anul·la també la llei del 2010 a l’aplicar els criteris establerts en resolucions anteriors.

MODALITAT / El tribunal determina que, amb aquesta norma, Catalunya regulava una modalitat de referèndum que no està prevista a la Constitució ni en la legislació estatal que regula aquesta mena de consultes. La sentènci afegeix que la competència autonòmica per a la seva regulació només es podria exercir en el supòsit que el legislador estatal, mitjançant una llei orgànica, hagués previst la figura del referèndum autonòmic, i això sempre amb ple respecte als concrets termes en què aquesta figura s’estableixi i es reguli.

A més, el TC ha anul·lat també per unanimitat el decret de la Generalitat pel qual es va crear el Comissionat per a la Transició Nacional, càrrec ja extingit que va assumir el jurista Carles Viver-Pi Sunyer, exvicepresident del Constitucional i director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern. Els magistrats també han suspès el pla del Govern per a la preparació de les estructures d’Estat i d’infraestructures estratègiques, un encàrrec que va pilotar el mateix Pi-Sunyer.

Notícies relacionades

FISCALS / Com recorden els magistrats en la sentència, aquesta nova suspensió segueix l’estela de l’anul·lació de la llei catalana de mesures fiscals, financeres i administratives. En aquella sentència el TC ja va declarar inconstitucionals la majoria de les estructures d’Estat aprovades pel Parlament, «afins», diu en el text d’ahir, a les dissenyades pel decret ara laminat.

Abans de conèixer-se aquesta nova sentència, Mariano Rajoy havia reptat l’independentisme a iniciar el procés de reforma constitucional per aconseguir així legalitzar la consulta. «Vostès van votar la Constitució. Si han canviat de criteri, el que han de fer és demanar la reforma de la Constitució. El que no  es pot pretendre és que per satisfer les seves pretensions jo em salti la llei», va assenyalar el president durant la sessió de control a preguntes del portaveu del PDECat, Carles Campuzano, informa Juan Ruiz Sierra.