El PP va pagar amb fons de l'operació Púnica la campanya electoral de Rajoy el 2008

El jutge Velasco troba indicis de l'ajuda del PP-M a Génova 13 i els envia a De la Mata

1
Es llegeix en minuts

La justícia ha trobat indicis que el PP de Madrid va insuflar fons il·legals de l'operació Púnica per ajudar la seva matriu a Génova 13 a finançar la campanya de les eleccions generals del 2008, les segones en què Mariano Rajoy era el cap de llista. Segons ‘El Confidencial’, el jutge Eloy Velasco, que acaba d'aixecar el secret de la peça separada, ha remès aquestes proves a José de la Mata, el seu company a l'Audiència Nacional per investigar la presumpta caixa B en la causa dels ‘papers de Bárcenas’.

Aquests traspassos de fons van tenir lloc durant l'etapa d'Esperanza Aguirre i rondarien el milió d'euros, una quantitat petita en comparació amb els fons destinats a les municipals del 2007 i el 2011, les altres dues campanyes sota sospita. "Els van donar un cop de mà en aquells comicis", assenyalen les fonts consultades per aquest mitjà.

Les proves són manuscrits del gerent del partit regional, Beltrán Gutiérrez, i documentació confiscada en els registres, que suggereixen una comptabilitat B per a despeses electorals, necessària a l'hora de superar de manera sistemàtica els límits de despesa establerts i esquivant els òrgans de fiscalització.  

Notícies relacionades

Aquests diners es van obtenir mitjançant el cobrament de donacions il·legals a canvi de contractes públics i desviant subvencions de l'Administració. En aquesta trama, a més de Gutiérrez, també hi haurien jugat un paper clau l'ex secretari general de la formació i presumpte cervell de Púnica Francisco Granados i l'exconseller de Transports José Ignacio Echevarría, amb responsabilitats a la tresoreria i gerència del partit a Madrid.

Aquest mateix matí, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha negat que el PP es financés "de manera irregular". "No puc ni afirmar ni desmentir, han de ser els tribunals els que es pronunciïn en un sentit o un altre", ha sentenciat.