JxSí i la CUP dinamiten la comissió d'investigació sobre el 'cas Vidal'

Els partits independentistes veten totes les compareixences i deixen sense funció els treballs

 

  / ACN

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

La pinça entre Junts pel Sí i la CUP ha deixat en res la comissió d'investigació del Parlament sobre el 'cas Vidal', oficialment denominada "comissió d'investigació sobre les actuacions del Govern per preparar la secessió de Catalunya de la resta d'Espanya". Els dos grups independentistes han usat la seva majoria a la Cambra per tombar tots els plans de treball i vetar totes les compareixences plantejades per l'oposició, entre elles les de l'exsenador d'ERC -que va parlar que l'Executiu de JxSí havia aconseguit il·legalment les dades fiscals dels catalans-; la del diputat Lluís Llach -que va amenaçar els funcionaris amb càstigs si no complien amb les lleis de desconnexió- i la de diferents membres del Govern català.

JxSí (que ha retirat a última hora el seu pla de treball) ha al·legat que la comissió només pretenia "fer la feina bruta de la fiscalia, mentre que la CUP ha argumentat que "aquesta comissió no hauria d'existir" ja que només volia aplicar "una persecució política". La resta de grups, en canvi, han sortit en tromba contra l'"opacitat" dels independentistes. "Perquè ha quedat demostrat que Santi Vidal deia la veritat i que el Govern oculta als catalans el que fa en un blindatge sense precedents", s'ha queixat Carlos Carrizosa, de Ciutadans. Mai havia passat una cosa similar, que una comissió agonitzés abans de començar les compareixences. Per ara no s'ha liquidat oficialment i els grups debatran alguna possible sortida, però difícilment tindrà rellevància.

"¿Quin delicte hi ha a voler saber el que vol fer el Govern? Vostès amaguen informació i treballen des de la foscor. No tinc clar que estimin la democràcia, perquè aquesta requereix transparència", ha reprès Alícia Romero (PSC) a l'Executiu de JxSí. La diputada socialista, a més, ha llançat un avís a navegants i ha deixat "en suspens" la participació del seu grup en l'altra comissió d'investigació impulsada recentment pel Parlament, la de l'operació Catalunya. En aquesta, al contrari que la d'aquest dimarts, es van aprovar 54 compareixences, incloent-hi les de Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría (encara que aquests no aniran a la Cambra). JxSí i la CUP van ser tan prolixos en les sol·licituds de persones a interrogar que l'espectre de personatges citats va incloure fins i tot fins els periodistes Eduardo Inda i Francisco Marhuenda en el que alguns grups van qualificar com un simple intent de buscar l'espectacle.

LES ALIANCES PEL REFERÈNDUM, AFECTADES

Notícies relacionades

S'ha de recordar que la comissió sobre el 'cas Vidal' es va posar en marxa no per votació, sinó perquè el reglament de la Cambra estableix que per poder posar-la en marxa n'hi havia prou que tres grups la demanessin (Ciutadans, el PSC i el PPC, en aquest cas). Ara bé, segons ha recordat el portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, JxSí no es va oposar a constituir-la. És més, ha deixat entreveure que hi va haver un acord entre grups perquè CSQP recolzés la comissió de l'operació Catalunya a canvi que els independentistes fessin el mateix amb la del 'cas Vidal'. 

"Ara vostès deixen de ser interlocutors creïbles", ha advertit Coscubiela a JxSí i la CUP. I ha redoblat el retret a l'afirmar que ara els independentistes "no poden demanar complicitats amb el referèndum quan fan coses com aquestes". "Això no és més que la demostració que vostès mentien quan deien que al Parlament s'ha de poder parlar de tot [en referència als arguments de defensa dels membres de la Mesa imputats per la tramitació de referèndum]. Això és un pacte de silenci entre el clan de la mare superiora i els presumptes revolucionaris de la CUP", s'ha despatxat Alejandro Fernández (PPC).