EL DILEMA DEL SOCIALISME

Els tres candidats del PSOE es preparen per a un debat a mata-degolla el 15-M

Els aspirants anticipen que la cita de dilluns que ve serà tan aspra com la campanya

Sánchez veu Díaz «molt nerviosa» i tots dos intensifiquen els atacs en la recta final

undefined38343487 madrid  08 05 2017   politica  pedro s nchez  psoe  durante 170508132709

undefined38343487 madrid 08 05 2017 politica pedro s nchez psoe durante 170508132709 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El debat entre els tres aspirants a liderar el PSOE, Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López, tindrà lloc en una data tan simbòlica com el 15 de maig al migdia, sis dies abans de la votació dels militants. La primera intervenció serà de la presidenta d’Andalusia; l’última, de l’exsecretari general.

La data i l’ordre del debat els van fixar ahir els equips de les candidatures en una trobada en què els col·laboradors de Sánchez van intentar sense èxit que es divulgués la procedència geogràfica dels avals amb què els afiliats van donar suport a algun dels tres dirigents. Una altra de les seves reivindicacions, que les paperetes estiguessin dins de les cabines el dia de la votació per evitar «pressions» dels interventors, sí que va ser acceptada.

Tots deien que la seva intenció és que la cita sigui constructiva i basada en les propostes, però tant els col·laboradors de Sánchez com els de la presidenta d’Andalusia van coincidir que serà molt aspra, d’acord amb les primàries.

Fins ara, els principals atacs han arribat del bàndol de Sánchez, que des del principi ha carregat contra Díaz i la gestora. Un dels episodis més sonors d’aquesta cruesa va tenir lloc diumenge a Múrcia, en un míting de l’exlíder en què l’alcalde de CalasparraJosé Vélez, va sostenir que la presidenta andalusa formava part d’una «màfia» al servei de Mariano Rajoy.

«DE GENOLLS»

«Estem assistint a l’espectacle vergonyós d’una gestora que passarà a la història per les seves pràctiques mafioses per beneficiar una candidatura concreta», va dir Vélez. «Van decidir que ens poséssim de genolls davant Rajoy, perquè era molta l’ansietat que tenien per fer fora Pedro de la secretaria general. Susana i la seva gent es van posar de genolls», va explicar. La frase va contribuir a elevar encara més la tensió, i els col·laboradors de Díaz reclamen a Sánchez que «desautoritzi» el seu col·laborador. Però ell, que segons fonts pròximes observa «molt nerviosisme» en la presidenta andalusa, ha guardat silenci.

Notícies relacionades

Díaz, en tot cas, ha canviat d’estratègia. Fins a l’entrega d’avals, que va ser un fiasco per a la seva candidatura perquè els seus col·laboradors havien vaticinat que «escombraria» els rivals i al final va guanyar a Sánchez per poc, no havia entrat en les crítiques a l’exsecretari general. L’actitud ha canviat aquests dies. «Hi ha qui està content de ser segon. Ja és el tercer cop que ho està. Però a mi m’agrada més ser primera», va assenyalar Díaz a Eivissa divendres, en referència als escons aconseguits per l’exlíder en les dues últimes eleccions generals, 90 primer i 85 després, els pitjors resultats en la història del PSOE. Ahir, a Tele 5, va insistir en la mateixa idea, a l’argumentar que el seu rival «no surt a guanyar».

I al mig hi ha López, el tercer en discòrdia, que intenta fer-se un forat amb contínues apel·lacions a la «unitat» davant de la polarització dels seus rivals.