EL DEBAT SOBIRANISTA

Forcadell exigeix empara al TSJC apel·lant a la inviolabilitat parlamentària

La presidenta del Parlament assegura que ella no ha "transgredit cap resolució del Tribunal Constitucional"

Representants polítics, institucionals i sindicals acompanyen la diputada, rebuda per un miler de persones

Les entitats sobiranistes han advertit que no els frenaran en el seu objectiu. / EFE VÍDEO

Les entitats sobiranistes han advertit que no els frenaran en el seu objectiu.
jgblanco38342392 forcadell bertran170508101719
jgblanco38342223 forcadell bertran170508090217
Crits d’’independència’ davant el TSJC.

/

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vint minuts. És el temps que ha estat declarant aquest dilluns la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant de la jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret. D'entrada, ha sol·licitat a la magistrada i al fiscal que se li garantís la inviolabilitat parlamentària. La màxima representant de la Cambra catalana ha afirmat, a preguntes del seu advocat --a l'únic que ha respost--, que "la inviolabilitat és una garantia de la separació de poders". I ha afegit: "Jo no he transgredit cap resolució del Tribunal Constitucional".

La secretària primera de la Mesa del Parlament, Anna Simó (ERC), ha estat el mateix temps declarant i també ha invocat a la inviolabilitat parlamentària. La fiscalia les acusa de desobeir l'alt tribunal i de prevaricació, per haver permès que es tramités la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP que advocava per convocar un referèndum sobre la independènciareferèndum.

És la segona vegada que Forcadell declara al TSJC per presumptament desobeir el Constitucional. La primera querella contra ella va ser per haver permès que es votessin les conclusions de la comissió d'estudi sobre el procés constituent. Com aleshores, la presidenta del Parlament ha anat al Palau de Justícia a peu des del Parlament recolzada pel sobiranisme en ple.

El president Carles Puigdemont l'ha acompanyat fins pràcticament les portes del tribunal. Al seu costat, el Govern en ple, l'expresident Artur Mas, expresidents de la Cambra catalana i dirigents del PDECat, ERC, Catalunya Sí que es Pot i entitats sobiranistes, entre altres.

SILENCI DAVANT LA JUTGE I EL FISCAL

Forcadell, com ja va fer en l'anterior declaració el 16 de desembre del 2016, ha explicat a la jutge el funcionament de la Mesa del Parlament, tot i que abans li ha sol·licitat l'empara, igual que al fiscal Francisco Bañeres, apel·lant a la inviolabilitat parlamentària. Les respostes a les preguntes de la magistrada i del representant del ministeri públic han sigut el silenci. I és que Forcadell ha contestat únicament a les qüestions (unes 15) del seu advocat, Andreu van den Eynde, i ha assegurat que les resolucions del Parlament estan orientades a plasmar i "cristal·litzar" els debats dels diputats.

La fiscalia considera que Forcadell no es pot acollir a la inviolabilitat parlamentària de què gaudeixen els diputats, ja que la seva actuació s'emmarca en la tramitació de la resolució i no en les seves opinions sobre una qüestió política.

LA UNITAT DEL SOBIRANISME 

La presidenta ha rebut les autoritats al Parlament a les vuit del matí i uns 20 minuts després la comitiva, recolzada per ciutadans anònims amb diverses banderes estelades, ha emprès el camí pel parc de la Ciutadella, on s'han fotografiat tots amb la paraula "democràcia", la mateixa que s'ha exhibit al passeig de Lluís Companys, on ha finalitzat el recorregut amb crits de "¡no esteu sols!".

Notícies relacionades

Entre els participants en la comitiva també hi havia el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i Joan Ignasi Elena, el representant de l'executiva del Pacte Nacional pel Referèndum, molt satisfet per l'adhesió recent del FC BarcelonaFC Barcelona. Després de declarar, Forcadell ha insistit en la seva defensa de la inviolabilitat dels debats.

MENYS CIUTADANIA

En aquesta ocasió, la presència de ciutadans en suport a Forcadell no ha sigut tan nombrosa com el dia en què va començar el judici a Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per organitzar el 9-N, però també s'han concentrat uns quants centenars d'independentistes a les portes del tribunal, corejant lemes com "fora, fora, fora la justícia espanyola" o interpretant el Cant dels Segadors.