Sánchez demana a López que s'uneixi a la seva candidatura per liderar el PSOE

L'exlíder llançarà l'oferta al diputat basc aquest migdia durant un acte a Andalusia

"No és el nostre pla", contesta l'equip de l''exlehendakari'

Pedro Sánchez li ha demanat al seu contrincant en aquest procés que s’unís a la seva candidatura. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez té pensat fer una oferta a Patxi López aquest divendres al migdia. Des d'Alcalá de los Gazules (Cadis), on protagonitzarà un breu acte de campanya, l'exsecretari general demanarà al diputat basc que s'uneixi a la seva candidatura per liderar el PSOE. En una batalla tan polaritzada com la de les primàries socialistes, que culminaran amb la votació el 21 de maig dels 187.949 afiliats del partit, l''exlehendakari' s'està quedant sense espai davant Susana Díaz i Sánchez. L'exlíder, que està sorprenent defensors i adversaris per la seva empenta entre les bases, busca desequilibrar una batalla que es presenta disputada dins d'un PSOE trencat en dos. Però López rebutja fer un pas enrere i integrar-se darrere de Sánchez. "No és el nostre pla", ha assenyalat un dels principals col·laboradors del diputat basc. 

Els vots de López, que com Sánchez va estar en contra de l'abstenció davant el PP però a diferència d'ell va mantenir el seu escó al Congrés i va acatar la polèmica decisió, poden ser determinants en les primàries. La recollida d'avals, que es va acabar aquest dijous, va mostrar que Díaz i Sánchez estan molt igualats. La primera, que compta amb el suport dels aparells més rellevants, va reunir 63.610 firmes de suport. Va ser tot un rècord, i semblava que l'andalusa arrasaria, però poc després l'equip del líder en va entregar 57.369, només 6.000 menys que la seva rival. López en va obtenir prop de 12.000, suficients per passar el tall i ser candidat oficial al lideratge socialista, però per molt poc. Se'n necessitaven 9.368, el 5% del cens.

"NI PACTES, NI ENGANYS"

Notícies relacionades

López, a qui secunda bona part de l'antic cercle de Sánchez (com Óscar López i César Luena), ha estat tota aquesta campanya insistint que arribarà fins al final, que no s'integrarà en cap de les altres dues candidatures. Fa només tres dies, va divulgar un breu vídeo en què insisteix que anirà “fins al final”. “Aquí no hi ha pactes, ni enganys, ni intrigues de cap mena”, va explicar l''exlehendakari'. Tot i així, les especulacions se succeeixen. Sobretot arran que la seva candidatura anunciés que suspenia els actes previstos aquest divendres a Galícia. Fonts del seu equip, no obstant, assenyalen que no és cap retirada, sinó que han decidit cancel·lar el viatge per seguir de prop el recompte d'avals que porta a terme la direcció socialista a la seu del partit, al madrileny carrer de Ferraz. 

El dirigent basc, l'únic dels tres aspirants que és diputat, va ser el primer a fer el pas. El 14 de gener, hores després que els socialistes aprovessin la celebració de les seves primàries a finals de maig, López va trucar als líders territorials per anunciar-los que l'endemà presentaria la seva candidatura. A tots, expliquen diversos d'ells, els va dir que es presentava per tallar-li el pas a Sánchez. Va aconseguir l'efecte oposat. L'exlíder havia estat fins aquell moment abatut, “de dol” segons els seus col·laboradors, però allò va ser “un revulsiu”. Va reactivar els seus actes amb els militants i poc després va anunciar que ell també competia. Díaz va ser l'última a llançar-se. Ho va fer a finals de març, en un acte a Madrid.