Podem debat si registra la moció abans o després que el PSOE tingui nou líder

La idea inicial és formalitzar-la del 16 al 18 de maig, però alguns dirigents demanen esperar els socialistes

La direcció del partit decidirà la data de presentació i el candidat a la presidència del Govern en l'executiva de dilluns que ve

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La direcció de Podem està dividida sobre si ha d'esperar o no que el PSOE tingui nou líder per registrar al Congrés la seva anunciada moció de censura contra Mariano Rajoy.Mariano Rajoy Hi ha membres de l'executiva que veuen impossible que obtingui prou suports i creuen que l'han de formalitzar abans, mentre que altres dirigents opinen que s'ha d'esperar per no tancar l'última escletxa oberta a un remot pacte si Pedro Sánchez aconsegueix guanyar les primàries socialistes, el 21 de maig. La decisió es prendrà en l'executiva de Podem dilluns que ve. 

Pablo Iglesias ha eludit fins ara confirmar la data i només admet que serà “al maig”. La idea inicial, que Podem trasllada als seus interlocutors en les reunions que està mantenint per demanar suports a altres partits i a la societat civil, és presentar la iniciativa entre el 16 i el 18 de maig, just abans que se sàpiga qui és el nou cap socialista. No obstant, aquest diari ha pogut confirmar que el seu grup de direcció té opinions enfrontades.

PACTAR I EVITAR IMATGE DE TRAMPA

Membres de la direcció dels sectors pablista, errejonista i anticapitalista prefereixen esperar que el PSOE decideixi qui és el seu líder. Alguns defensen aquesta opció per la feble esperança que pugui tirar endavant si hi ha un triomf de Sánchez, i més després de les dades de recollida d'avals conegudes aquest dijous, que apunten que l'exsecretari general té més força que l'augurada. Aquesta reflexió possibilista inclou que el mateix PSOE registri una moció alternativa i es pugui arribar a un acord. L'article 113 de la Constitució estableix que des que es registra fins al debat parlamentari hi haurà cinc dies, i en el lapse dels dos primers es contempla la possibilitat de moció alternativa.

Altres podemistes estan menys esperançats a pactar, però, tot i així, creuen que s'ha d'evitar la imatge de moció trampa contra el PSOE que ha calat en l'opinió pública. 

Diversos interlocutors (grups polítics i de la societat civil) als quals Podem ha demanat suport per a la moció de censura confirmen a EL PERIÓDICO haver demanat que la moció es formalitzi després de les primàries socialistes, per buscar un acord. Fonts pròximes a Iglesias ho neguen.

El secretari d'anàlisi estratègica, Íñigo Errejón, va donar per fet aquest dijous que s'esperarà el PSOE. Va explicar que la data de la manifestació convocada per Podem a la Puerta del Sol (Madrid)Puerta del Sol (Madrid) en què vol exhibir el suport ciutadà a la seva iniciativa, el 20 de maig, el partit estarà "a les portes de presentar la moció de censura”.

Altres membres de la direcció, del sector pablista, confirmen a aquest diari que ara tota la feina està centrada a organitzar aquesta mobilització i que el registre formal de la moció ha de ser la setmana següent, quan el PSOE ja tindrà nou líder. 

Aquestes opinions enfrontades arribaran a l'executiva morada dilluns que ve, on també recolliran el que hagin resolt els seus aliats, En Comú Podem, que aquest dissabte a la tarda fixaran la seva posició. 

QUI ES POSTULA A PRESIDENT

A les dues reunions també s'analitzarà quin és el millor candidat alternatiu a la presidència del Govern, nom que la moció haurà d'incloure obligatòriament quan es registri al Congrés. 

Tot i que Iglesias insisteix que ara no és el moment “de parlar de cares”, alguns dels interlocutors amb qui ha conversat arriben a la conclusió que serà ell mateix el candidat proposat. El secretari general de Podem ha recordat en diverses ocasions aquests dies que Felipe González va sortir enfortit com a líder de la moció de censura que va registrar fa 37 anys, malgrat haver-la perdut en el debat parlamentari. 

Membres de la direcció de Podem i forces aliades opinen que el candidat ha de ser inexcusablement Iglesias. 

Altres dirigents morats opinen que la figura que més consens despertaria és l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, com a perfil independent i transversal. Fonts pròximes a la regidora confirmen a EL PERIÓDICO que no li han traslladat cap petició. 

Notícies relacionades

El segon nom sobre el qual s'especula si Iglesias no és candidat és Julio Rodríguez, l'ex-Jemad nomenat per Carme Chacón, com a gest al PSOE. Rodríguez va estar present al míting del 2 de Maig a Madrid, juntament amb Iglesias i Errejón, i en els últims dies la direcció del partit ha tornat a negociar la seva presència en tertúlies televisives per projectar la seva visibilitat. 

El seu nom, no obstant, desperta recels. Bildu, favorable a recolzar la moció, es tanca en banda a la possibilitat que un militar sigui candidat i tampoc sedueix IU.