LA DOTZENA LEGISLATURA

La moció de censura, ¿un regal diví per al procés?

La iniciativa de Podem contra Rajoy inclourà el referèndum independentista català

ERC la veu com una oportunitat però el PDECat avisa que no deixarà que es "banalitzi"

undefined37763146 madrid  21 03 2017   pablo iglesias  podemos y xavier domene170505170837

undefined37763146 madrid 21 03 2017 pablo iglesias podemos y xavier domene170505170837 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

¿El referèndum estarà inclòs en el text de la moció de censura que Podem registrarà en les pròximes setmanes contra Mariano Rajoy? Sí, encara que la fórmula d’encaix està per definir. Fonts d’En Comú Podem, socis catalans dels morats, confirmen a EL PERIÓDICO que la consulta estarà necessàriament present en la iniciativa. «No renunciem a res i, per tant, el dret a decidir estarà com sempre en les nostres propostes. Ara mateix el nostre objectiu és fer fora el PP», expliquen.

La intenció, tot i que encara no estigui negre sobre blanc en un document, la va donar a entendre també dijous la portaveu parlamentària de Podem, Irene Montero, en unes declaracions al Congrés que van desencadenar sentiments enfrontats en els partits catalans: ERC la considera una oportunitat daurada i PDECat la mira de reüll.

Els republicans han rebut l’anunci de la moció de censura exultants. Ho veuen com «un regal dels déus» i se senten «profundament agraïts» a Pablo Iglesias perquè aquesta iniciativa els brinda la possibilitat de portar l’espinós tema del referèndum al ple del Congrés dels Diputats, en una sessió que captarà tota l’atenció mediàtica.

El portaveu republicà, Joan Tardà, confirma a aquest diari que el seu partit ho veu com una oportunitat d’or per debatre en profunditat sobre la qüestió catalana en un escenari simbòlic i, sobretot, pel perfil del públic que previsiblement seguirà aquesta sessió. Els simpatitzants d’En Comú Podem, favorables al dret a decidir, i els netament independentistes estaran pendents dels discursos que analitzaran el conflicte a què Catalunya s’enfronta a l’horitzó del final de l’estiu. Tardà insisteix: «El punt de trobada no està en el . Està convençut que, més enllà de les disputes partidistes, el moment històric requereix la unitat de l’esquerra catalana.

A ningú se li escapa que ERC i En Comú Podem es disputen una veta d’electorat important en un territori que és clau per als morats. Aquesta pugna es va evidenciar en les conteses del 20-D i el 26-J, amb picabaralles sonades entre les dues formacions, com quan es va presentar la candidatura perquè el líder dels comuns, Xavier Domènech, presidís el Congrés, i que va acabar amb una enganxada de tuits intercanviats.

També hi va haver tensió en el debat televisiu que van mantenir el portaveu d’ERC Gabriel Rufián i el llavors secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, en plena campanya. El republicà es va dedicar a assetjar durament el podemista, que reconeixia temps després haver-se quedat gelat amb un atac que no s’esperava i que va finalitzar amb un cop magistral de Rufián. «Vostès somien tenir en el futur el país que nosaltres ja hem aconseguit», va sentenciar.

Des del mes de juny fins ara la marea sembla haver baixat. Esquerra demana estar units i ja ha anunciat que, si el text de la moció de censura inclou un suport explícit al referèndum per a la segona quinzena de setembre, la recolzaran sense tenir en compte les possibilitats d’èxit o si els podemistes decideixen registrar-la abans o després que el PSOE tingui nou líder.

Dimecres que ve Tardà es reunirà amb Iglesias i Domènech al Congrés i el republicà confirma a aquest diari que aquest serà el requisit sine qua non per obtenir el seu suport. Els podemistes hauran de veure com encaixar la consulta en el text perquè En Comú Podem no hi surti perdent en benefici d’ERC.

No s’hi val frivolitzar

El PDECat no ha anunciat quin serà el sentit del seu vot i prefereix esperar que Iglesias li expliqui en persona dijous quina és la proposta i quin és l’objectiu. El portaveu parlamentari Carles Campuzano adverteix que no donarà suport a una moció que «banalitzi» el debat sobre el referèndum en un «mer exercici d’agitació i propaganda». Segons la seva opinió, l’objectiu final de la iniciativa no és tant tombar el Govern de Rajoy com perjudicar el PSOE, principal rival electoral dels podemistes. En aquest joc, el PDECat no hi vol entrar, perquè considera que la consulta és una «qüestió nuclear» que no pot quedar als peus dels cavalls per l’ús partidista dels morats.

Notícies relacionades

«No volem contribuir a una moció que frivolitzi amb el referèndum. Així que esperem a parlar seriosament», assenyala Campuzano. No comparteix amb ERC que aquesta sigui una oportunitat «dels déus» per introduir en el ple del Congrés un debat sobre el referèndum i explica que aquesta pròxima setmana el PDECat preguntarà al Govern pel referèndum.