Podem convoca una manifestació la vigília de les primàries del PSOE

Iglesias assumeix que perdrà la moció de censura i busca esmorteir el cop amb suport als carrers

El líder i Errejón escenifiquen la pau interna en un acte en què sobrevola la candidatura a la Comunitat de Madrid

 

  / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Podem es carrega la moció de censura a l'esquena. Un llast, ja que la iniciativa no té cap possibilitat d'èxit, però també un pes mort per llançar contra el PSOE. Si quedaven dubtes sobre les raons partidistes que alimenten la proposta, s'han dissipat aquest dimarts. Els morats han recorregut a l'enginy i han convocat una manifestació per al 20 de maig vinent, coincidint amb la vigília de l'elecció del nou secretari general socialista.

Amb aquest acte Pablo Iglesias persegueix un doble objectiu. D'una banda, exhibeix al carrer la força que no té al Congrés, on no disposa de prou suport (només té el recolzament de Compromís i, condicionat al referèndum, el d'ERC). Ho fa en un enclavament talismà, la plaça de la Puerta del Sol Madrid, on va congregar milers de persones en la Marxa del Canvi, el gener del 2016. Si aconsegueix un èxit de convocatòria, farà servir la imatge de la plaça plena com a amortidor al fracàs davant el ple. El mateix Iglesias ho reconeixia aquest dimarts en un míting a Madrid. “Diuen que no tindrem números per a la moció de censura, com si això anés de números. Aquesta moció de censura no es juga al Parlament, es juga a la societat espanyola”, ha advertit. 

Per obrir la iniciativa més enllà de les muralles de Podem i aconseguir aquest suport social, Íñigo Errejón, secretari d'Anàlisi Política, ha cridat a la transversalitat. “Aquesta moció de censura no és per als que pensen com nosaltres, ni per als que són en aquesta plaça, ni per als que s'emocionen amb el lila. És per al conjunt dels demòcrates. Estic convençut que hi ha votants del PP, el PSOE, Ciutadans, que senten que se'ls ha faltat al respecte”, ha apel·lat.

En segon lloc, Podem gestiona el calendari per posar contra les cordes el nou secretari general que surti de les primàries del PSOE. Amb la manifestació prevista per al 20-M, el més previsible és que el partit lila registri la moció de censura al Congrés per als dies següents, quan els socialistes ja hagin elegit el nou cap. Només en el cas que guanyés Patxi López, Iglesias podria confrontar amb ell en el debat ja que ni Susana Díaz ni Pedro Sánchez són diputats a Madrid.

ESCENIFICACIÓ DE PAU

Podem ha donat a conèixer la convocatòria de la protesta del 20-M escassos minuts abans del míting a la capital. Amb l'excusa d'obrir la consulta interna per a una segona moció de censura, la de la Comunitat de Madrid, l'acte havia d'escenificar la pau interna entre Iglesias i Errejón.

Notícies relacionades

Els dos dirigents han inclòs en els seus discursos gestos de conciliació i han intentat transmetre que remen en la mateixa direcció i que la fase de disputa interna està segellada. 

No han avançat res sobre la candidatura d'Errejón per competir en les eleccions autonòmiques del 2019, filtrada per la direcció de Podem a Madrid després de Vistalegre 2. No obstant, en els missatges del míting hi bategava aquesta decisió. El secretari d'Anàlisi Política ha aprofitat per apuntar a la que serà la seva adversària si es confirma el pas endavant, Cristina Cifuentes: “Senyora Cifuentes, no creiem que es pugui ser membre honrat de la màfia. Les màfies no tenen membres honrats”. Iglesias ha elogiat la capacitat d'Errejón “per seduir els que falten, que serà fonamental per fer fora el PP de les institucions el 2019”.