El jutge del 3% ordena investigar possibles pressions a pèrits judicials

Segons els tècnics, la directora general d'Administració Local, Montserrat Mundi, va intentar controlar els informes enviats al magistrat

3
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / EL VENDRELL

El jutge del Vendrell instructor del 'cas 3%', Josep Bosch, ha ordenat investigar les presumptes pressions a quatre pèrits judicials per part de Montserrat Mundi, directora general d'Administració Local del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat i exalcaldessa convergent de Sant Quirze del Vallès, segons la providència del magistrat a què ha tingut accés aquest diari.

La direcció general d'Administració Local va proporcionar, a petició del jutge, quatre pèrits que treballen en aquest organisme perquè avaluessin expedients de contractació dels ajuntaments de FigueresSant CugatSant Celoni i Lloret de Mar.

El tècnic que va informar sobre els expedients de Sant Cugat, l'exsubdirector general d'assistència jurídica d'Administració Local, va fer constar en el seu informe que el va emetre "amb total independència, malgrat els requeriments d'informació" de Mundi, cosa que va aixecar les sospites de la Guàrdia Civil, que va comprovar si van existir pressions.

"SERÀ MILLOR QUE HO CONTROLEM NOSALTRES"

Segons va declarar davant els agents, Mundi li va dir: "Sempre serà millor que ho controlem nosaltres que no altres, així ho podrem controlar millor", i que no havia de sortir res que no fos "supervisat" per ella.

Al negar-se i recordar-li que l'informe només podia veure'l el jutge per estar sota secret, li va retreure que ocupava un lloc de confiança, que "el mínim que se li podia exigir era lleialtat i que informaria de la seva negativa a facilitar el contingut de l'informe a la consellera Meritxell Borràs", va afegir el pèrit en la seva declaració policial. També va assegurar que va rebre "nombrosos recordatoris de com portava l'informe", cosa que va percebre com "una voluntat d'interferir en la seva independència".

Aquest tècnic va deixar voluntàriament el seu càrrec al trobar una altra feina el setembre del 2016, però assegura que li van denegar l'excedència sense "fonament" ni altres "antecedents", per la qual cosa ha presentat un contenciós.

Abans de deixar el càrrec, Mundi li va dir que, com que havia fet l'informe en horari laboral, "abans de marxar, havia de donar-li el que tenia fet" i "dir-li a la resta de tècnics que l'hi deixessin veure". No ho va fer després de consultar-ho amb el jutge.

CESSADA DESPRÉS DE NEGAR-SE A DONAR INFORMACIÓ

Per la seva part, la pèrit que elaborava l'informe sobre Figueres, cap de servei de Règim Local, es va negar a proporcionar informació a Mundi i va ser cessada el 31 de març, encara que ella va recórrer i el jutjat contenciós ha deixat sense efecte l'acomiadament com a mesura cautelaríssima. Entre les presumptes pressions que va rebre, consta fins i tot que l'1 de febrer, ella va entregar el seu informe a Bosch i "estava reunida amb el jutge i en presència d'aquest, va rebre una altra trucada de la senyora Mundi".

Malgrat conservar el seu lloc de treball, "les pressions no han cessat", assenyala l'atestat de la Guàrdia Civil. El procurador que porta el seu cessament va renunciar al cas al rebre una trucada del Gabinet Jurídic de la Generalitat en el sentit que si "volia seguir col·laborant amb la Generalitat" havia de deixar el cas, cosa que va fer.

Notícies relacionades

Mundi també va demanar informació al cap de servei d'Administració Local que va emetre el peritatge sobre Sant Celoni, que li digués "almenys" si havia detectat "alguna irregularitat" i li va suggerir que endarrerís la seva entrega. Ell s'hi va negar i va comunicar als seus superiors aquestes peticions. L'únic pèrit que no ha relatat presumptes pressions és l'encarregat de l'informe de Lloret de Mar.

LA VERSIÓ DE GOVERNACIÓ

Fonts de Governació han circumscrit la denúncia de presumptes pressions a un conflicte laboral, i alhora han mostrat el total respecte del Departament a la justícia i han assenyalat que la directora general, tan aviat va saber les sospites de pressions, va enviar una carta al jutge Bosch posant-se a la seva disposició. Aquestes fonts també han recordat que ni Mundi ni l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès estan sota investigació del 'cas 3%'.