ENTREVISTA A TELEMUNDO

Junqueras 'passa' del suport de Maduro

El vicepresident del Govern treu importància a la fotografia del líder veneçolà amb una estelada

Oriol Junqueras, entrevistat per Noticias Telemundo, i trobada amb la comunitat catalana de Miami. / ACN / MARINA LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Florida, amb l'article al davant, és un estat amb una aclaparadora majoria llatina. El 60% dels residents no van néixer als EUA i, aclaparadorament, són llatins. I entre el 40% de natius, hi ha una altra àmplia majoria de fills d'emigrants. Això sí, el motiu pel qual van emigrar molts, per exemple els cubans, fa que el discurs d'aquesta comunitat sigui poc amable amb els països de governs revolucionaris. Oriol Junqueras es va sotmetre dilluns -a l'emissora de televisió Telemundo, filial hispana de la NBC- al qüestionari de la periodista Angie Sandoval. I la famosa foto de Nicolás Maduro amb l'estelada es va emportar bona part del temps del programa.

Sandoval, a l'estil d'Ana Pastor, va intentar que Junqueras no s'escapés de la qüestió, que no era altra que si la Generalitat se sentia satisfeta del suport de Maduro a la independència catalana. El vicepresident, a la seva manera, que significa subtilment i sense grans escarafalls, es va desmarcar del copet a l'esquena secessionista per part del cap d'Estat veneçolà.

"Som un país plural, com els EUA. I en l'independentisme hi ha sensibilitats diferents i si algú, a títol individual, es reuneix amb qui sigui compta amb el nostre respecte", va assenyalar Junqueras, que, davant la lògica insistència de Sandoval, va explicar que els portadors de l'estelada "no tenen cap càrrec a la Generalitat".

Sandoval va insistir fins que Junqueras va dir que les "prioritats del Govern són sempre alinear-se amb els països democràtics i respectuosos amb els drets fonamentals com són els drets humans. Un compromís amb les eleccions lliures, en la mesura que el que persegueix el Govern és, justament, que els catalans puguin exercir el vot en un referèndum".

VECTOR VENEÇOLÀ

Notícies relacionades

De fet, la periodista de Telemundo va tornar a percudir i li va preguntar què li va samblar aquella imatge de Maduro amb l'estelada com a català. I Junqueras va tornar a demostrar ofici al dir sense que semblés que deia, i va afirmar que estava convençut "que també hi havia ciutadans nord-americans que es feien fotos" amb líders que, molt segurament, no coincidien amb les tesis ni del govern del país ni amb el sentiment majoritari de la societat nord-americana.

El vector veneçolà del dia no es va acabar a Telemundo. Davant la seu d'Imagina-Mediapro, on va tenir lloc una recepció a la comunitat catalana, es van apostar una desena de persones amb bandera de Veneçuela i clarament contràries a Maduro. El motiu de la protesta no era, en contra del que tots esperaven, la foto de l'estelada. Ni l'havien vist ni sabien de quina bandera es tracta. Eren allà per protestar contra el líder d'un partit, ERC, que al Senat va unir els seus vots a Podem per impedir que es tramités per unanimitat una moció de condemna al règim de Nicolás Maduro. Els manifestants van apuntar que per culpa de republicans i podemistes "s'havia eliminat ajuda humanitària" a la república.