El Parlament basc demana el trasllat del 'Guernica' a la ciutat biscaïna bombardejada

El PNB recolza la proposta d'EH Bildu, mentre que PSE i PP condicionen el canvi d'ubicació als informes tècnics sobre l'estat de l'obra de Picasso

jregue37915622 gra222  madrid  03 04 2017   un visitante pasa frente al gue170427092230

jregue37915622 gra222 madrid 03 04 2017 un visitante pasa frente al gue170427092230 / CHEMA MOYA

1
Es llegeix en minuts

El Parlament basc demanarà aquest dijous el trasllat del 'Guernica' de Picasso a la localitat biscaïna que li dona nom, un dia després que es compleixi el 80 aniversari del bombardeig de la localitat biscaïna per la Legió Còndor alemanya i l'Aviació Legionària italiana. EH Bildu va presentar una proposició no de llei perquè l'obra d'art es transporti al País Basc, perquè "no té sentit, si no està vinculada al poble de Gernika i a la seva història", ha manifestat la parlamentària Jasone Aguirre.

"Euskal Herria ha reivindicat més d'una vegada que el 'Guernica' hauria d'estar precisament a Gernika. El Govern de Madrid, en canvi, s'hi ha negat posant com a excusa raons tècniques de transport i manteniment", unes al·legacions que segons Aguirre responen a "interessos polítics i econòmics". Davant d'això, ha deixat clar que "no hi ha problemes per complir totes les condicions necessàries" per part de les institucions basques. 

El PNB recolzarà la proposició no de llei plantejada per EH Bildu, encara que ha proposat una esmena d'addició, en la qual reclama que, en cas que no es pugui traslladar definitivament l'obra al País Basc, s'exposi temporalment en un dels museus de Bilbao.

Notícies relacionades

Per la seva part, el PSE-EE i el PP, a través de dues esmenes a la totalitat, condicionen el trasllat del quadro als informes tècnics que s'emetin sobre l'estat en què es troba, perquè no pateixi danys.

Per la seva part, Elkarrekin Podem no ha esmenat la iniciativa, però no votarà a favor del text tal com està elaborat. La coalició d'esquerres creu que, a més de tenir en compte els informes tècnics, s'ha de destacar que el 'Guernica' "té una relació històrica amb Gernika, però també amb la segona guerra mundial, amb la guerra civil, amb la República, amb la pau i amb la violació dels drets humans". "La cultura no és patrimoni d'un lloc, sinó que és patrimoni de tots", assegura. Per això, rebutja que l'obra es pugui portar a un museu privat, com el Guggenheim de Bilbao, "com vol el PNB", perquè aquesta ha d'estar en "un espai públic".