Puigdemont defensa Llach i recorda al PP els seus vincles amb el franquisme

Ciutadans, el PSC i el PP critiquen les amenaces als funcionaris fetes pel cantautor i diputat

El president es desmarca del cas de Pujol júnior i del registre al domicili de l'expresident Pujol

Puigdemont defensa Llach al Parlament. / JOAN CORTADELLAS / VÍDEO: ACN

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president Carles Puigdemont ha aprofitat la sessió de control al Govern al Parlament per expressar una sonora defensa del cantautor i diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, després de la polèmica generada per les paraules d'aquest en diverses conferències sobiranistes amenaçant els funcionaris amb sancions si no acaten l'anomenada llei de transitorietat jurídica que establiria una legalitat catalana. Després de les crítiques del PP i de Ciutadans a aquestes afirmacions, Puigdmeont ha exalçat les paraules i la trajectòria de Llach. I en una resposta al PSC sobre les amenaces als servidors públics, ha assegurat: "Els únics amenaçats s'asseuen en aquests escons [els dels consellers], els únics que hem rebut amenaces som nosaltres".

"Que se l'hagi de recriminar perquè les lleis del Parlament s'han de complir és una mica estrany, intentar presentar Llach com algú que amenaça i coacciona no només és injust, és d'ignorància", ha afirmat Puigdemont. I ha afegit: "Si alguna cosa pot acreditar la seva biografia és haver sigut víctima de censura, detenció, prohibició i exili per part de gent que començava la carrera política en temps de Franco i quan la van acabar van ser diputats del seu grup polític [el PP], com Rodolfo Martín Villa". Les paraules de Puigdemont han rebut una ovació dels diputats de JxSí, que s'han posat drets. El PP ha intentat sense èxit un torn de rèplica al considerar-se insultats per aquestes afirmacions del president.

El popular Xavier Garcial Albiol ha reclamat en la seva pregunta anterior que Puigdemont desautoritzés Llach. "¿Amb quin nou xantatge i amenaça ens despertarem demà? Si no comparteix les amenaces als funcionaris, li demano que el desautoritzi i li sol·liciti la renúncia, com van fer amb el senador Vidal, no allargui la legislatura agònica". Albiol ha confiat que en unes noves eleccions s'enviï el grup del Govern a l'oposició per "regenerar-se democràticament durant un temps". El dirigent del PP ha qualificat de "cop d'Estat" les denominades lleis de desconnexió.

CIUTADANS: PAGAR ALS FUNCIONARIS

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas -de Ciutadans-, també ha retret al president la defensa de Llach. "Vostè l'aplaudeix, és vergonyós, hauria de defensar els funcionaris, no el senyor Llach", ha afirmat la diputada. "Deixin tranquils els funcionaris, paguin-los el que els deuen, consignin les places que necessiten i no els amenacin si no volen seguir" la via independentista, ha afegit. Puigdemont ha assegurat que es negocia amb els sindicats de funcionaris la recuperació gradual del seu poder adquisitiu després de les retallades fetes a les seves nòmines en temps de crisi. També aquí Puigdemont ha contestat a l'atac amb crítiques a Ciutadans pel seu paper respecte als professors i la immersió lingüística.

LA POLÈMICA REFORMA DEL REGLAMENT

Notícies relacionades

El cap del grup del PSC, Miquel Iceta (que ha reclamat al Govern que expliqui ja la data i pregunta i preparatius del referèndum), també ha criticat Llach. "No amenacin els funcionaris, no amenacin a tothom amb la inseguretat jurídica, amb el xoc de legitimitats que es derivarà de tot aquest tripijoc que no ens porta enlloc", ha dit. Iceta ha aprofitat per demanar a Puigdemont que no reformi el reglament perquè el seu grup pugui aprovar les lleis de desconnexió sense debat previ. Davant d'això, Puigdemont ha contestat: "És una lectura forçada afirmar que es limita el paper de l'oposició perquè se li donen més prerogatives en relació amb projectes de lectura única, se li dona possibilitat de fer el que altres parlaments permeten, a l'oposició se li amplia el ventall de possibilitats”.

ELS "PATRIMONIS FAMILIARS"

Per una altra part, el diputat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, s'ha referit a la decisió judicial d'enviar a la presó Jordi Pujol júnior, i el registre a l'expresident Pujol. I ha demanat a Puigdemont que sigui més categòric en la seva lluita contra la corrupció personant-se, per exemple, en el 'cas Palau', i li ha preguntat. "¿Vostè pensa com Esperanza Aguirre que vostès no han sigut prou vigilants?". "L'actuació d'aquest Govern ha sigut impecable i correcta, té poc a veure amb patrimonis familiars o entitats alienes al Govern que hauran de respondre davant la justícia", ha contestat Puigdemont. Rabell li ha advertit: "Vagi amb compte, no sigui que el famós hàmster [el procés sobiranista] estigui envoltat de gripaus". El president ha replicat demanant no barrejar casos diferents. "Cadascú ha de respondre pel que ha de respondre", ha afirmat, i s'ha tornat a desmarcar de "casos  de responsabilitat de patrimoni familiar que no tenen res a veure ni amb activitats empresarials a Catalunya o que tinguin relació directa o indirecta o no amb les administracions", ha afegit. "Siguem rigorosos i al costat del rigor, la màxima exigència de responsabilitats amb tothom".