LA LLUITA CONTRA EL GIHADISME

Detingut a Ceuta un espanyol "peça essencial" en l'aparell de captació de l'Estat Islàmic

La seva dona, detinguda prèviament per fer les mateixes tasques, li va ensenyar pautes de seguretat per no ser descobert a la xarxa

Detingut a Ceuta un espanyol "peça essencial" en l'aparell de captació de l'Estat Islàmic

REDUAN (EFE)

1
Es llegeix en minuts

La policia ha detingut a Ceuta un ciutadà espanyol a qui ha qualificat com a "peça essencial" en l'aparell de captació i adoctrinament d'Estat Islàmic. El detingut, de 29 anys i nacionalitat espanyola, formava part d'una "xarxa salafista gihadista" amb seu al barri d'El Príncipe de la ciutat, "que ja havia sigut desarticulada parcialment el mes de novembre passat", segons informa el Ministeri de l'Interior en un comunicat. En aquesta operació han sigut detingudes quatre persones, totes elles implicades en la captació de "joves vulnerables" amb l'objectiu "d'aconseguir progressivament la seva radicalització".

El jove detingut ara, de qui no s'ha revelat la identitat, presentava una "estètica fonamentalista" en el seu aspecte físic i, per a la seva tasca de captació, "reproduïa de manera reiterada una gran quantitat de material de Daesh (nom amb què també es coneix l'Estat Islàmic) en què es mostraven imatges d'atacs terroristes o l'execució d'accions de martiri juntament amb la seva recompensa al paradís", explica Interior.

L'arrestat també gestionava "un perfil a les xarxes socials amb clares evidències de la seva adhesió" al grup gihadista, des del qual "ensenyava pautes a altres joves per visionar publicacions gihadistes sense ser detectats". Interior ha precisat que "moltes d'aquestes pautes de seguretat li eren proporcionades per la seva pròpia dona, que ja havia sigut detinguda anteriorment per la seva tasca d'adoctrinament i captació terrorista, entre les quals destacaven l'eliminació del contingut ja visualitzat".

PLANS D'ANAR A COMBATRE

El detingut havia traslladat al seu cercle pròxim "la seva intenció de traslladar-se a la zona de conflicte per combatre com a mujahidí", si bé hauria matisat que en primer lloc tenia previst traslladar-se al Marroc Bèlgica "per no despertar sospites en cas de marxar de forma inesperada".

Segons Interior, feia aquestes pràctiques "a l'interior del seu vehicle", que considerava un "entorn segur i clandestí" on podia evitar "ser detectat i detingut".

203 DETINGUTS DES DEL 2015

Notícies relacionades

El grup al qual pertanyia l'ara detingut va ser desmantellat el mes de novembre passat en un operatiu que va acabar amb la detenció de tres homes i una dona, responsables de "radicalitzar menors i adoctrinar-los en l'extremisme religiós" i "l'entrega absoluta a l'Estat Islàmic que garantís l'activitat terrorista en el futur".

Des del juny del 2015, data en què Espanya va entrar en el nivell d'alerta antiterrorista 4, han sigut detinguts un total de 158 gihadistes. Des de començaments d'aquest any, els detinguts sumen un total de 203.