CORRUPCIÓ.CAT

Amb Jordi Pujol Ferrusola va empitjorar tot

Fonts de l'antiga Convergència recorden el caràcter polèmic del primogènit de l'expresident

El paper del fill gran de l'excap del Govern en el finançament del partit, clau de tota una època

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La llista d'epítets no especialment amables respecte a Jordi Pujol Ferrusola per part de l'univers convergent és llarga, i ve de lluny. És matèria per a una anàlisi política i periodística: ¿per què les seves actuacions, desbordant sovint la legalitat, no han arribat fins ara als tribunals i a mesures coercitives de pes com una presó provisional?

Cal remuntar-se al pujolisme per fer memòria i recordar com s'enfadava l'aleshores totpoderós president quan algun dels seus col·laboradors s'atrevia suggerir-li indirectament que vigilés la seva família, i més concretament els seus fills. I per ser precisos, el primogènit. Pujol, segons totes les fonts consultades, sempre mirava cap a una altra banda i es molestava. 

IMPUNITAT

"Un boig", és una de les definicions que avui alguns que el van conèixer a CDC donen sobre Jordi Pujol júnior. Una bogeria consistent a transitar sempre en la línia prima de la legalitat però sense embuts, sense dedicar un excés de temps a dissimular les seves actuacions pel que fa als negocis. "La seva ambició i la seva percepció d'impunitat han acabat desfigurant la trajectòria del seu pare, apassionat de la política i del país, que no va saber o no va poder aturar les maniobres del seu fill", afirma un altre bon coneixedor de la trajectòria dels Pujol.

Però per ser més precisos, i citant una persona destacadíssima de l'antiga Convergència, s'han de definir els fets: "Tots els partits s'han finançat irregularment, tots; l'única diferència és que durant una època ho feien però no hi havia ningú que es fiqués els diners a la butxaca. A Convergència el canvi es produeix quan se n'ocupa Jordi [Pujol Ferrusola]. Jo estic molt tranquil perquè ho vaig dir i ho vaig denunciar, vaig dir el que passaria, perquè el Jordi el que feia era quedar-se els diners ell, o una part dels diners". Aquesta font sosté que va denunciar els fets i que li van dir "que sí, però finalment va ser que no". És a dir, no hi va haver mesures executives davant d'aquesta denúncia. 

EL 'CAS PRETÒRIA'

Jordi Pujol Ferrusola era amic d'Artur Mas, havien coincidit treballant a Tipel, l'empresa de la família Prenafeta, un cognom avui també esquitxat totalment per la corrupció, per les comissions il·legals en el 'cas Pretòria' igual que Macià Alavedra, un altre antic pes pesant convergent que ha acabat confessant les il·legalitats a l'hora de cobrar comissions, a canvi d'eludir la presó. 

Doncs bé, la font consultada recorda, sí, l'amistat de Mas amb Pujol júnior, però sosté que l'expresident no s'ha embutxacat ni un euro. Diferent és, i aquí ve una altra de les claus que potser no s'acabaran aclarint mai, que hagués "tolerat, o beneït... això ja no ho sé".

El cert, doncs, tornant a l'inici, és que més d'un dels bons coneixedors de fons del partit i del Govern havien detectat --perquè tampoc era difícil de veure-- les activitats del primogènit, sense especial tendència a l'ocultació.

Notícies relacionades

Però, sens dubte, falta saber l'actuació, el 'modus operandi', del primogènit en relació directa amb CDC. Amb tot, no va ser ell sinó Oriol Pujol qui va fer carrera públicament en el partit, on va arribar a ser el número dos i aspirant a succeir Mas, que acabaria així sent un parèntesi entre els mandats dels Pujol.

EL 'CAS ITV'

No ha sigut així perquè Oriol Pujol també s'enfronta amb la justícia pel 'cas ITV'. I respecte a aquest últim, l'expresident també patia en silenci el seu caràcter excessivament impulsiu. Jordi Pujol pare patia per les aspiracions de l'Oriol. En aquest cas no ha sigut el finançament irregular el que pesa sobre ell, però sí un ús abusiu de la seva posició d'influència. Qüestió de saber portar el cognom, com va dir en una ocasió Jordi Pujol Ferrusola. Un personatge al qual a CDC es dedicaven, sempre en privat, epítets de tota mena, cap d'amable.