EL 'CAS ITV'

Oriol Pujol, el pròxim episodi del clan

La defensa de l'exdiputat de CDC i la fiscalia estan negociant des de fa mesos un acord, encara que ara els contactes estan aturats

El fill de l'expresident de la Generalitat estaria disposat a trepitjar la presó a canvi de salvar la seva dona, a qui acusen de canalitzar comissions

zentauroepp28882780 oriol pujol170425204044

zentauroepp28882780 oriol pujol170425204044

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La saga Pujol té oberts múltiples fronts judicials, però dos són els més importants. Un s’instrueix a l’Audiència Nacional, en què està implicada la família i en què s’investiga la fortuna oculta a Andorra i els negocis dels fills de l’exmandatari català. Però hi ha un altre procés més avançat: el que tramita un jutjat de Barcelona sobre el suposat intent de manipulació en les adjudicacions d’ITV i el presumpte pagament de comissions a l’exdiputat al Parlament Oriol Pujol, a través de la seva dona, Anna Vidal.

El fiscal sol·licita per a ell cinc anys i dos mesos de presó. Des de fa mesos hi ha en marxa negociacions entre la defensa i la fiscalia per arribar a un acord que eviti el judici. L’exsecretari general de CDC estaria disposat a acceptar una condemna d’una mica de més de dos anys de presó, que comportaria el seu ingrés a la presó per uns dies, a canvi de salvar la seva dona, que s’enfronta a una pena de tres anys i quatre mesos.

La investigació del cas ITV està acabada, però encara resten alguns tràmits. I és que aquest assumpte es porta per la llei del jurat. És a dir, en el supòsit que Oriol Pujol no pacti i sigui jutjat, serà un tribunal popular qui decidirà el seu futur. Fonts judicials han assegurat que ara està pendent fixar-se l’última compareixença que preveu la citada llei per donar per acabada definitivament la instrucció. Aquí és on es poden sol·licitar o no noves proves.

No obstant, aquest panorama s’ha vist entelat per la petició de l’advocat d’un dels imputats de deixar fora del procés el pseudosindicat Manos Limpias. A aquesta petició s’hi ha afegit a última hora el mateix fiscal que porta el cas. I és que, segons les fonts jurídiques consultades, l’expulsió d’aquesta organització aplanaria el pacte entre Oriol Pujol i fiscalia, encara que Manos Limpias, que reclama per a l’exdiputat 11 anys de presó, tampoc s’ha oposat frontalment a l’acord.

Els requisits indispensables serien que el cinquè fill dels Pujol-Ferrusola tornés els diners, reconegués els fets i acceptés la pena. En aquests moments les negociacions estan aturades, encara que és previsible que es reiniciïn quan el jutjat decideixi si expulsa Manos Limpias.

Sis acusats

Notícies relacionades

El fiscal acusa en total sis persones, entre elles alguns excàrrecs de la Generalitat per l’intent de manipulació de les adjudicacions de les ITV, però també va afegir altres operacions, com la requalificació d’uns terrenys a Martorell i la deslocalització de la fàbrica Yamaha. Segons l’acusació, Oriol Pujol va cobrar comissions a través dels pagaments que Sergi Alsina, un empresari amic, va fer a la seva dona.

L’Agència Tributària detalla en un informe que les factures emeses per les societats d’Alsina «no es corresponen a cap activitat econòmica real, al no haver-hi cap prestació de serveis efectiva». Els ingressos percebuts d’aquestes empreses per les societats d’Anna Vidal entre el 2007 i el 2012 pugen a 569.118 euros, i Hisenda insisteix que, encara que Oriol Pujol no figura com a soci, «aquest finalment també es beneficiarà dels ingressos irregulars descrits».