La Generalitat evita criticar Llach però assegura que protegirà els funcionaris

Munté eludeix parlar de multes als treballadors públics que desobeeixin la llei de transitorietat

jgblanco38176865 barcelona 25 04 2017 el president de la generalitat  carles 170425104546

jgblanco38176865 barcelona 25 04 2017 el president de la generalitat carles 170425104546 / Jordi Bedmar Pascual

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, ha mostrat la incomoditat de l'Executiu de Junts pel Sí amb les declaracions de Lluís Llach afirmant que els funcionaris que no obeeixin les lleis de transitorietat seran sancionats. Munté ha afirmat que no es planteja que es produeixi aquesta sanció.

I en aquest sentit, davant les reiterades preguntes al respecte, ha afirmat que el Parlament elabora lleis, però el Govern el que farà és "donar garanties al conjunt de ciutadans i, de manera particular, als funcionaris".

CRÍTICA IMPLÍCITA

L'única crítica implícita a Llach l'ha desplegat Munté a l'afirmar: "Em nego a centrar un debat que va de legalitat, de la immensa majoria de ciutadans de fer el referèndum, no crec que parlar de sancions sigui res oportú ni sigui aquesta la qüestió que preocupa els catalans, no entraré en aquest marc mental, les lleis ens obliguen a tots i en cada moment segons el marc legal vigent ens segueixen obligant a tots".

Munté ha assegurat en tot moment que "aquest és un procés polític, no va de funcionaris, va de voluntat política, d'eines polítiques com el referèndum, no judicials, per tant les responsabilitats les assumim els responsables polítics i no els funcionaris, als quals és el nostre deure i obligació defensar".

CONTRA EL SOROLL DECLARATIU

La portaveu s'ha desmarcat, no explícitament, de Llach, quan ha afirmat que l'obligació del Govern és aïllar-se "de tant soroll com es produeix a nivell mediàtic, de tantes declaracions; el que mou són objectius i terminis clars i una manera de fer les coses clares, no ens volem desviar, hem donat molts missatges de tranquil·litat al conjunt de funcionaris públics que s'han vist al centre de polèmiques".

Preguntada reiteradament sobre les paraules del diputat de JxSí i cantautor, Munté ha evitat criticar-lo, però ha insistit una vegada i una altra que els funcionaris seran protegits. "La voluntat és que aquest trànsit de llei a llei es faci de la millor manera possible i un objectiu prioritari és la protecció jurídica dels funcionaris; si d'alguna cosa ens hem queixat és que l'única resposta de l'Estat ha sigut la via judicial -amenaça, inhabilitació, judici- ja que és un procés polític, que demana eines i solucions polítiques, la responsabilitat recaurà únicament sobre els responsables polítics."

SUPORT A FORCADELL

Per una altra part, la portaveu ha mostrat de nou el suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la Mesa de la Cambra, citats ja per declarar davant el TSJC per les resolucions parlamentàries a favor del referèndum. "Tots els membres de la Mesa i la presidenta tenen tot el suport del Govern, els acompanyarem en les seves declaracions davant el TSJC, els animem a seguir treballant des de la màxima llibertat i conduint els debats del Parlament tenint en compte la llibertat d'expressió".

Respecte al fet que el membre de la Mesa Joan Josep Nuet, no independentista, també hagi sigut citat, Munté ha afirmat que "l'anterior posicionament -no implicar-lo- semblava un absolut despropòsit -considerar la condició d'independentista d'una persona respecte a haver desenvolupat un mandat democràtic- era un despropòsit".

CRÍTICA A ZAPATERO

Notícies relacionades

Munté també ha criticat l'expresident del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per haver afirmat que a Catalunya existeixen prejudicis contra la candidata a líder del PSOE Susana Díaz per ser andalusa i ser dona.

"Zapatero acostuma a dir una cosa i creure'n una altra, una circumstància semblant a la que li va fer dir que respectaria l'Estatut que sortís del Parlament; li faria memòria, aquest és un país que ha tingut durant set anys un president d'origen andalús", ha afirmat la portaveu. "A vegades es parla des del desconeixement més absolut", ha afegit.