Setmana de treva

PDECat i ERC fan pinya després de les recents topades per encarar el tram final del referèndum

La modificació del reglament del Parlament permetrà l'aprovació exprés de la llei de transitorietat

jgblanco38129101 govern estatut bertran170421103257

jgblanco38129101 govern estatut bertran170421103257 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABI BARRENA / BARCELONA

Reconciliació i tancament de files davant la magnitud del repte del referèndum. Aquest és el missatge intern que es dedueix de les últimes reunions del grup de Junts pel Sí al Parlament després de la crisi entre els socis per la gravació a David Bonvehí atribuïda pel PDECat a Esquerra.

El ple d'aquesta setmana de la Cambra catalana servirà perquè JxSí i la CUP vagin de la mà per seguir la tramitació de la reforma del reglament que ha de permetre una aprovació exprés de les denominades lleis de desconnexió. Junts rebutjaran les esmenes a la totalitat que tota l'oposició ha presentat. Una oposició que denuncia que els grups independentistes retallen l'actuació democràtica del Parlament en benefici propi.

Respecte al clima actual en el grup de Junts pel Sí, després d'unes jornades enrarides per la crisi de Bonvehí, ara la consigna és que “hi ha crisis que serveixen per centrar-se i no fer el tonto” davant el desafiament del referèndum.

COSIR FERIDES

El ple ve precedit de l'acte d'unitat que va exhibir el Govern divendres passat al Palau de la Generalitat. I per tant, la intenció de cosir ferides també s'exhibirà en la sessió plenària.

Fonts de Junts pel Sí, sempre en aquest to constructiu, miren de minimitzar les votacions separades del PDECat respecte de la CUP i ERC. “De votacions separades n'hi ha hagut des del primer ple, amb el tema de la reforma laboral, i des d'aleshores ho estem fent en tot el que no té a veure amb el procés, amb el programa electoral i el pla de Govern”, apunten les mateixes fonts.

TÀCTICA DE L'OPOSICIÓ

En aquestes circumstàncies, a JxSí miren de vendre unitat, davant el previsible intent de l'oposició d'aprofitar el ple parlamentari per furgar en la ferida oberta entre republicans i postconvergents arran de les acusacions d'espionatge a Bonvehí.

La sessió plenària també servirà per aprovar les noves taxes incloses en els pressupostos després de l'acord del Govern amb la CUP i per enviar al Congrés, amb el suport de tots, una proposta sobre l'eutanàsia.

“Es tracta d'una calma reforçada”, afirmen les fonts consultades sobre la situació actual del grup parlamentari. “És millor que ens hagi esclatat aquesta crisi ara que en els últims 25 metres de la carrera” del procés, expliquen. Segueix la discrepància entre les dues forces perquè el PDECat creu incomprensible el silenci que ha mantingut la regidora d'ERC a Manresa Mireia Estefanell arran de les gravacions a Bonvehí, atribuïdes a la mateixa Estefanell.

I és que aquest aquest és un altre dels factors que pesen. L'acord entre el PDECat i ERC té data de caducitat i és improrrogable. És més, a aquestes altures els dos partits no tan sols són conscients que concorreran en solitari en els pròxims comicis, sinó que, fins i tot, hi veuen arestes positives. Els republicans veuen pròxim alliberar-se de la pesada bola que els lliga al peu en forma de casos de corrupció dels seus socis. Un pes, especulen, que va restar vots a Junts pel Sí i que se'n van anar a la CUP.

FUTUR PER SEPARAT

Els postconvergents, després d'amenaçar amb la reedició del pacte, s'han fixat ara com a objectiu ocupar l'espai moderat (amb o sense candidat “autonomista”), no tan sols en el camp nacional, sinó també en la gestió del dia a dia. I això passa, sí o sí, per separar la seva sort de la dels republicans, que encara són vistos per molts com un factor d'inestabilitat. Un distanciament que es reforçarà amb les votacions diferenciades.

Notícies relacionades

Així mateix, al PDECat no hi falta qui treu ferro a la referència d'Oriol Junqueras a la DUI (Declaració Unilateral d'Independència) en una recent conferència-col·loqui.Es tracta d'una cosa que forma part del programa, matisen, i el mateix Junqueras va insistir que de moment tota l'energia està centrada en la celebració del referèndum.

Toca doncs, fumar la pipa de la pau a l'espera de les turbulències de pes que s'acosten davant l'avanç del procés cap al referèndum i que posaran de nou a prova la cohesió interna del Govern i dels partits que el recolzen.