El Govern en ple es conjura per "organitzar, convocar i celebrar" el referèndum

L'Executiu subscriu un text que recorda que "tots els presidents" del segle XX han sigut "represaliats"

Puigdemont reitera el nexe entre el referèndum i la voluntat popular expressada ja a les urnes

Han firmat un manifest en què es comprometen a convocar, organitzar i celebrar el referèndum. / ALBERT BERTRAN / ACN VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

En el procés, els actes polítics de gran importància que no tenen validesa jurídica formen, en si mateixos, una subcategoria pròpia. Entesos per uns com a dignes declaracions d'intencions i, per altres, com a meres salves de fogueig, aquests actes tenen com a objectiu aixecar la pica sobiranista. El d'aquest divendres, al Palau de la Generalitat, no ha sigut diferent. El Govern en ple, amb el president i el vicepresident al capdavant, així com desenes d'alts càrrecs de designació política -uns 200 segons el Govern- s'han compromès a fer el que Puigdemont va dir que faria ja fa sis mesos: el referèndum.

Les lluites intestines del moment i les que s'han lliurat pensant ja en un futur (PDECat i ERC s'han mogut sota el lema ‘a veure si inhabilitem el líder contrari’) han forçat aquesta reiteració. Així, el Govern en ple ha firmat un document pel qual s'obliga a “organitzar, convocar i celebrar el referèndum”, com a mostra de l'“inalienable dret a l'autodeterminació”. L'Executiu, a més, es conjura per “aplicar els resultats” que es derivin de la consulta. Es reafirmen, per tant i també, en el caràcter vinculant del referèndum.

El text, llegit al Pati dels Tarongers amb la presència dels membres del Govern i els alts càrrecs, en el que es pretén que sigui una foto de família històrica, assenyala que “l'anhel majoritari” de llibertat dels catalans “ha topat reiteradament amb la imposició d'un marc legal que massa vegades no ha respectat la voluntat popular dels catalans”.

REPRESALIATS CATALANS

Després d'esmentar la guerra de successió, la del 1714, la guerra civil i el franquisme, el text recorda “que en totes les ocasions les autoritats catalanes han acabat represaliades per part del Govern espanyol”. ”Tots els presidents del segle XX han patit presó o exili per defensar les llibertats catalanes”. Després de la lectura del manifest, els membres del Govern l'han firmat al mateix pati dels Tarongers. Després de les firmes, dos breus discursos, del vicepresident i el president.

Notícies relacionades

El número dos del Govern i líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, l'encarregat d'organitzar la consulta, ha fet una crida perquè tots es conjurin per fer possible el referèndum ("jurar-nos els uns als altres que farem tot el que correspon perquè els ciutadans puguin celebrar i guanyar aquest referèndum"), i ha finalitzat la seva intervenció amb una cita d'un dels presidents, Francesc Macià, en el que es pot entendre com una espècie de tret de sortida als revolts que s'endevinen: “Catalans, cadascú al seu lloc i Catalunya al cor de tots”.

El president Carles Puigdemont ha tancat l'acte solemne. "El Govern reafirma solemnement, davant les amenaces i els intents de limitar l'autogovern de Catalunya, la seva intenció d'organitzar, convocar i celebrar el referèndum”. I ho fa perquè l'Executiu “és el vehicle que el poble de Catalunya i el Parlament ha convocat per decidir el seu futur”, és a dir, perquè té un "mandat democràtic". Puigdemont ha remarcat les seves paraules assenyalant que el desig de celebrar un referèndum “uneix gent que pensa de manera molt diferent, en l'expressió del que és Catalunya, un país divers i plural que desitja resoldre” el seu futur polític “com ho fan les democràcies avançades i sanes”.