INVESTIGACIÓ SOBRE EL FINANÇAMENT DEL PP

Presó amb fiança de quatre milions per a l'exdirectora financera del Canal d'Isabel II

Anticorrupció retira l'acusació d'organització criminal per als detinguts, inclòs Ignacio Gonzalez

L'exgerent de l'empresa pública d'aigua ingressa a la presó fins que pagui la fiança de 100.000 euros imposada

 

  / EFE/ EMILIO NARANJO

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha decretat aquest dijous a la nit presó eludible amb fiança de quatre milions d'euros per a María Fernanda Richmond, l'exdirectora financera de l'empresa pública d'aigües Canal d'Isabel II, i de 100.000 euros per a l'exgerent Adríán Martín. La Fiscalia Anticorrupció demanava presó incondicional per a ella, han informat fonts jurídiques.

Tots dos són els primers detinguts en l'operació Lezo que han declarat a l'Audiència Nacional. Encara que fonts jurídiques han assenyalat que la petició fiscal ja no es basarà en l'organització criminal per sol·licitar la mesura cautelar proposada, el magistrat, en la resolució, sí que ho cita amb els delictes de falsificació de documents públics, blanqueig, prevaricació, malversació i frau.

El magistrat, que prendrà aquest divendres declaració a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio Gonzálezexpresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, els considera responsables de la compra de l'empresa brasilera Emissao Engenharia e Construçao. La Comunitat de Madrid va denunciar al seu dia que es va portar a terme el 2013 a través d'un complex entramat financer, quan González presidia la comunitat i Salvador Victoria, l'entitat pública. Es van pagar 21,4 milions d'euros i mig any després la seva valoració era de cinc. La fiscalia xifra les pèrdues per a les arques públiques en 25 milions d'euros.

COMISSIÓ D'OHL

El jutge Velasco també ha pres declaració a un investigat que no va ser detingut, l'empresari Adrián de la Joya, relacionat amb el pagament d'una comissió de la constructora OHL a Suïssa. Fonts jurídiques han assenyalat que va col·laborar amb la justícia i no es va sol·licitar per a ell cap mesura cautelar.

Notícies relacionades

Fonts fiscals s'han negat a avançar la mesura que s'adoptarà aquest divendres respecte a González o Edmundo Rodríguez Sobrino, considerat l'home fort de l'expresident madrileny a Llatinoamèrica i destituït fa un any com a president d'Inassa, a l'aparèixer relacionat amb els 'papers de Panamà'. Aquestes fonts consideren una falta de respecte dir que es demanarà presó sense escoltar l'imputat.

El que sí que és segur és que la seva petició no es basarà en el delicte d'organització criminal que apareixia en la querella que va donar origen al procediment, ja que, segons fonts jurídiques, la fiscalia ha decidit retirar-la de moment a l'espera del contingut del material intervingut en els escorcolls practicats.