EL DEBAT SOBIRANISTA

El fiscal demana allargar la investigació contra Forcadell 18 mesos més

L'acusació pública sol·licita al TSJC que es declari la causa complexa i no descarta noves querelles

La jutge té pendent de citar novament la presidenta del Parlament i tres diputats investigats

rjulve37319780 gra376  barcelona  16 02 2017   la presidenta del parlament 170321135706

rjulve37319780 gra376 barcelona 16 02 2017 la presidenta del parlament 170321135706 / TONI ALBIR

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia Superior de Catalunya ha sol·licitat a la jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Maria Eugènia Alegret que declari “causa complexa” el procés penal obert contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i contra tres membres més de la Mesa de la Cambra ParlamentCarme Forcadell per una sèrie de resolucions vinculades a la celebració d'un referèndum d'independència. La legislació estableix que les investigacions judicials han de tenir una durada de sis mesos. Si no és possible finalitzar-les en aquest període de temps, s'han de declarar complexes. I així ho ha sol·licitat ara la fiscalia, que ha demanat allargar les indagacions 18 mesos que podrien ser prorrogables (si no és necessari no cal esgotar tot el termini) davant la previsió que es presentin noves querelles (de moment n'hi ha dues) per actuacions futures.

La magistrada ha remès l'escrit de la fiscalia, que ha sigut avançat per www.lavanguardia.com, a les defenses de les persones investigades perquè s'hi pronunciïn. Després, la jutge decidirà. Fonts jurídiques donen per fet que es prolongarà la investigació, ja que encara falta fixar la data perquè Forcadell i els membres de la Mesa Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet, de Junts pel Sí, declarinLluís Corominas, Anna Simó Ramona Barrufet,Junts pel Sí per la querella presentada al febrer. Aquesta prolongació temporal de la causa no seria innòcua: l'independentisme ha avisat sovint que la inhabilitació de Forcadell podria escurçar els terminis per convocar el referèndum com a reacció, de manera que la demora jurídica anul·laria aquesta possibilitat i evitaria posar més llenya al foc els pròxims mesos.

L'acusació pública atribueix en la querella als quatre parlamentaris els delictes de desobediència i prevaricació al permetre que es tramités la proposta de resolució de JxSí i la CUP que advocava per convocar un referèndum unilateral i que va ser aprovada amb els vots d'aquests dos grups el 6 d'octubre del 2016. Aquesta acció respon a la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar el full de ruta de la 'desconnexió' impulsada pels independentistes.

NO OBEIR EL CONSTITUCIONAL

Notícies relacionades

En la querella, el fiscal considera que Forcadell va demostrar una "contumaç i obstinada voluntat d'incomplir els mandats constitucionals" i acusa els quatre querellats de posar en evidència "la seva voluntat inequívoca i irreversible de tirar endavant el seu projecte polític per la força dels fets consumats". Els avisa que no es poden escudar en la inviolabilitat parlamentària, ja que "no és un privilegi personal" que els immunitzi de responsabilitat per actes il·legals.

Aquesta querella s'ha acumulat a una altra interposada només contra la presidenta del Parlament l'octubre del 2016 per desobediència al permetre que es votessin el 27 de juliol del 2016 les conclusions de la comissió sobre el procés. Forcadell va declarar per aquest assumpte el 16 de desembre i va defensar el dret de la Cambra a debatre sobre qualsevol cosa. "Encara que ens vulguin veure vençuts o derrotats, seríem soldats derrotats", ha proclamat aquest dijous el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.