LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Detingut Ignacio González per irregularitats al Canal de Isabel II

El jutge Velasco ordena 12 arrestos i cita els primers imputats

L'operació Lezo perjudica Cifuentes, tot i que ha anat a Anticorrupció

L’exvicepresident era traslladat de matinada als calabossos de la Comandància de la Guàrdia Civil. / EFE / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / PATRICIA MARTÍN / MADRID

El seu àtic a Marbella, les imatges en què se'l veia amb bosses de plàstic a Cartagena de Indias (Colòmbia), l'espionatge madrileny del PP i les sospites que en el 'cas Púnica' ja generava el Canal de Isabel II feia temps que acorralaven l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González. Aquest dimecres ha sigut detingut per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco en un nou procediment en què s'investiga el desviament de fons públics de l'empresa de gestió de l'aigua en benefici propi.

Unes indagacions que feia temps que es forjaven. Anticorrupció les va iniciar l'octubre del 2015, però no les va judicialitzar fins al juliol del 2016, quan l'Executiu madrileny presidit per Cristina Cifuentes va portar al ministeri públic documentació sobre les irregularitats detectades. Malgrat aquesta actuació contra la gestió del seu propi partit, fa tot just un mes l'oposició en ple va denunciar la pèrdua patrimonial que va suposar per al Canal de Isabel II la compra de la societat Emissao Engenharia e Construçao.

Després de conèixer l'arrest de González, aquesta mateixa oposició ha amenaçat Cifuentes amb una moció de censura, tot i que amb una rapidesa poc freqüent al PP s'ha procedit a suspendre'l de militància. La que no s'ha pronunciat sobre l'enèsim cop judicial al partit de Mariano Rajoy ha sigut qui va ser cap de González, Esperanza Aguirre, si bé aquest dijous hi podrà posar remei en el judici del 'cas Gürtel', on està citada com a testimoni.

La denúncia dels partits sostenia que la compra de l'empresa brasilera s'hauria portat a terme el 2013 a través d'un complex entramat financer, quan González presidia la comunitat i Salvador Victoria, el Canal. Es van pagar 21,4 milions d'euros i mig any quan la seva valoració va ser de cinc. En la querella, Anticorrupció considera que els fets imputats són constitutius dels delictes d'organització criminal, prevaricació, malversació, suborn, blanqueig, frau, falsificació documental i corrupció en els negocis.

UN GERMÀ I EXRESPONSABLES DEL CANAL

A més d'Ignacio González, la Guàrdia Civil ha detingut en l'operació Lezo --anomenada així per Blas de Lezo, que va defensar Cartagena de Indias davant el setge anglès-- 11 persones. Una és el germà de l'expresident madrileny Pablo González, director d'Estratègia i Operacions de l'empresa pública Mercasa, però a qui es vincula amb les obres del camp de golf construït en terrenys del Canal de Isabel II adjudicades a ACS.

També ha sigut detingut Edmundo Rodríguez Sobrino, que va ser president de la filial sud-americana del Canal, Inassa, fins que va ser destituït a l'aparèixer en els 'papers de Panamà'. Actualment és conseller delegat de l'editora de 'La Razón'. Altres arrestats han sigut l'exdirectora financera del Canal de Isabel II María Fernanda Richmon, una persona a Colòmbia i una altra a Brasil, l'extradició de les quals a Espanya ja ha sigut sol·licitada, i José Martínez Nicolás, exmàxim responsable de l'Agència Informàtica i Comunicacions de la Comunitat de Madrid (ICM), i que suposa una altra connexió entre aquesta nova causa i Púnica. 

Quan ha acabat les diligències a la Comunitat de Madrid, el jutge ha assistit a la presentació d'un llibre que acaba de publicar i s'ha referit a l'operació. "Estic cansadíssim, perquè tot just he acabat ara. Són operacions complicades, però no podem interrompre aquest acte per la feina", ha assegurat.

OPERACIONS COORDINADES

Notícies relacionades

Aquest dimecres s'ha produït un fet inèdit a l'Audiència Nacional: dos jutges s'han coordinat per no solapar-se i poder desenvolupar el mateix dia dues operacions contra la corrupció. L'altra era del jutge José de la Mata, que ha imputat una desena de persones per les irregularitats comeses a Angola per l'empresa pública Mercasa Incatema mitjançant la construcció d'un mercat majorista a Angola.

Es tracta d'una peça separada de Défex, en què s'investiga la venda d'armes per part d'aquesta empresa pública en aquesta país. Fonts jurídiques han assenyalat que en concret s'indaga sobre el contracte de més de 500 milions de dòlars firmat a Angola per a la construcció del mercat majorista. Els delictes investigats són corrupció en els negocis, suborn, blanqueig i organització criminal.