DOL EN LA POLÍTICA

Un emotiu homenatge reivindica la figura de Carme Chacón

Més d'un miler de persones participen a Barcelona en un acte en record de l'exministra

Zapatero demana no esperar la mort per reconèixer trajectòries "tan netes i compromeses"

zentauroepp38109096 barcelona 19 4 2017 homenaje a carme chacon en la imagen za170419222031

zentauroepp38109096 barcelona 19 4 2017  homenaje a carme chacon en la imagen za170419222031
homenaje-chacon
zentauroepp38108373 barcelona 19 4 2017  homenaje a carme chacon en la imagen su170419222021

/

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els compassos de 'Paraules d’amor', de Joan Manuel Serrat, van posar música a l’homenatge a Carme Cha­cón. El cantautor va presidir l’entrada d’una comitiva d’amics de l’exministra d’Habitatge i de Defensa, en què destacava José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del Govern i el seu principal valedor. Deu dies després de la seva mort, Rodríguez Zapatero i Serrat van ser dos dels molts que no es van voler perdre l’emotiu homenatge ciutadà a la que va ser cap de llista del PSC en tres eleccions generals. 

«No voldria ser aquí. Igual que tots. Però som aquí per evocar una vida de molta passió vital», va reconèixer Xavier Sardà, conductor del repàs a la trajectòria professional i personal de Chacón. L’escenari no era casual: el palau 2 de la Fira de Barcelona, on va ser elegida cap de llista del PSC per a les generals del 2008, en què va aconseguir el rècord de diputats al Congrés (25).

La primera gran ovació del miler d’assistents va ser per a la imatge ja icònica d’una embarassada Chacón passant revista a les tropes com a primera espanyola al capdavant del Ministeri de Defensa. «Carme Chacón, sempre a les teves ordres», va exclamar José Julio Rodríguez, cap de l’Estat Major de Chacón, «enamorat professionalment» de la seva ministra a qui va evocar, entre altres, un emocionat Miquel Iceta, líder del PSC. «Ni puc ni vull que sigui l’últim adeu», va clamar l’exministra Leire Pajín.

Javier Fernández, president de la gestora del PSOE, va alabar «la força, la determinació i el coratge» de la desapareguda en un vídeo, igual que molts altres polítics, actors, músics i acadèmics. Enric Hernàndez, director d’EL PERIÓDICO, va destacar la tenacitat de l’exdiputada i la seva negativa a resignar-se: «Carme, et trobem a faltar, però no ens resignem». Susanna Griso, Antonio G. Ferreras i Jordi Évole van voler recordar al Miquel, el fill de 8 anys de Chacón, la «mare meravellosa» que tenia.

ELOGIS DE BORRELL

Notícies relacionades

«Som igual de burros i bruts, només capaços d’ajuntar-nos i estar d’acord en alguna cosa quan hi ha una mort pel mig», va deixar anar el sempre perspicaç David Trueba, en presència de Susana Díaz, Patxi López i Pedro Sánchez, abans que Sardà instés a la unitat després de les primàries. Els precandidats del PSOE van honrar la memòria de la que hauria pogut ser la primera dona a ocupar el principal despatx de la seu de Ferraz, però que es va quedar a només 22 vots en un disputat pols amb Alfredo Pérez Rubalcaba el 2012. «Si haguessin canviat aquells vots potser la història hauria sigut diferent, potser no estaríem com estem ara», va apuntar, entre aplaudiments, Josep Borrell. «Es va enfrontar a l’aparell i gairebé ho va aconseguir –va coincidir l’exvicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega–. I aquest és el seu llegat».

«En el seu amor a la vida li cabia l’amor a Catalunya i a Espanya al seu cor», va asseverar Zapatero.  Després de reclamar «ser més justos» i reconèixer les trajectòries «tan netes i compromeses sense esperar a la mort», l’expresident va posar drets els assistents, que van dispensar una ovació a Mireia, la germana de Carme, que va tancar l’acte.