EL DILEMA DE L'INDEPENDENTISME

El PDECat reclama a ERC que es concentri en el referèndum

Els postconvergents critiquen a Junqueras que desenterri la declaració unilateral

L'ANC debatrà en assemblea recolzar la DUI si no és possible la consulta

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

El PDECat ha trigat poc a mostrar la seva incomoditat per l'estratègia d'ERC de desenterrar la idea d'una declaració unilateral d'independència (DUI) si l'Estat fa impossible la celebració del referèndum. Diversos dirigents del partit hereu de CDC han sortit aquest dimecres a criticar que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, tornés a flirtejar amb aquesta possibilitat, i han reclamat als republicans que se centrin ara en la consecució de la consulta.

El coordinador organitzatiu del PDECat, David Bonvehí, ha apostat per anar "pas a pas" en el procés sobiranista i "centrar-se" ara en el referèndum, encara que ha dit "respectar" les paraules de Junqueras sobre una hipotètica DUI. El dirigent postconvergent s'ha mostrat "totalment d'acord a ser fidels al programa electoral" de Junts pel Sí, com va apel·lar el líder d'Esquerra, però ha puntualitzat: "Crec que, a part del programa electoral, ens hem d'anar basant en el que aprovem al Parlament i al Govern. El Parlament és el que ens marca els passos", ha advertit.

Junqueras va dir dimarts, en un col·loqui i en resposta a una pregunta directa de l’economista Xavier Sala i Martín, que la declaració unilateral està inclosa en el programa electoral amb què Junts pel Sí va concórrer a les eleccions del 27-S del 2015 i que va ser incorporada com a clàusula de desbloqueig en el cas que l’Estat s’oposi, com sembla, a un referèndum. No només això, la DUI apareix, fins i tot, en els documents interns d’ERC des del 2013 i sempre com a solució d’última instància i comptant amb antecedents jurídics favorables com va ser el cas de la independència de Kosovo.

Després d’apuntar això de la DUI, el líder republicà va reiterar, en el mateix col·loqui, que l’objectiu, en l’actualitat, és concretar la realització de la consulta vinculant.

Poc després, el també republicà Roger Torrent, en nom de la coalició entre PDECat i ERC (Junts pel Sí), va apuntar que «el pla a, el b i el c és celebrar el referèndum». I, per desfer malentesos, el Govern farà divendres un insòlit acte de reafirmació i compromís amb les urnes.

I en aquest sentit, Bonvehí ha subratllat que el 28 de setembre passat, en la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "vam acordar entre els 72 diputats independentistes que el que faríem és un referèndum". Exactament la mateixa demanda de centrar-se en el referèndum ha fet el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, però ha afegit un petit dard a Junqueras al recordar-li que és ell qui "té l'encàrrec" del president d'impulsar el referèndum.

L'ANC ADMET LES DIFERÈNCIES

Notícies relacionades

Tot i els recels del PDECat, l'ANC ha deixat oberta la porta a recolzar la DUI. El president de l'entitat, Jordi Sànchez, ha avançat que debatran i sotmetran a votació aquesta possibilitat a l'assemblea del 29 d'abril a Granollers. Encara que ha reconegut que veu "poc probable" proclamar la independència sense referèndum, Sànchez ha asseverat que les paraules de Junqueras són "d'un sentit comú absolut", i que aquesta via podria implementar-se si la consulta s'impedeix "per la força".

El líder de l'Assemblea ha admès que les discrepàncies entre els socis del Govern no ajuden al desenllaç del procés, però ha confiat que aquest seguirà endavant.