EL DILEMA INDEPENDENTISTA

Junqueras revifa el pla de la DUI mentre segueix la bronca a Junts pel Sí

Bonvehí no anirà a la fiscalia però el PDECat castiga ERC a Manresa

El Govern exhibirà unitat després de la polèmica per la gravació del dirigent nacionalista

  / DANNY CAMINAL

 
Junqueras defensa declarar la independència si l’Estat veta el referèndum

/

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

Públicament, la intenció de postconvergents i republicans és intentar exhibir convicció i unitat. Però la cohesió interna encara és lluny de tornar al terreny independentista després de l’escàndol de la gravació al número dos del PDECat, David Bonvehí. Un escàndol al qual es va unir ahir la intervenció del líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, espolsant la polèmica idea d’una declaració unilateral d’independència (DUI) si no es pot celebrar el referèndum. Una opció que la CUP avala i que també l’ANC ha posat sobre la taula, però que el PDECat va refredar al seu dia. En aquest clima, la Generalitat prepara un acte públic per intentar mostrar solidesa a favor del referèndum.

La intervenció de Junqueras va desenterrar ahir l’opció d’una DUI si l’Estat impedeix la celebració d’un referèndum. Una idea que des de fa quatre anys figura en els plans republicans. En un dinar-col·loqui organitzat per El Punt Avui, el líder d’ERC va assegurar que aquesta possibilitat figurava en el programa electoral de Junts pel Sí.

PROGRAMA ELECTORAL / Junqueras va puntualitzar que «això ja està recollit en el programa electoral i se’n diu clàusula de desbloqueig». «S’hi va introduir preveient que algun dia hi pogués haver una situació com aquesta. I des d’ERC som partidaris de respectar sempre els compromisos que tenim», va postil·lar el número dos del Govern, arrencant els aplaudiments dels assistents a l’acte. Fonts del PDECat recorden que per activar aquesta clàusula fa falta majoria absoluta, la qual cosa torna a deixar la CUP en posició decisiva.

En un missatge d’unitat en plena tensió interna, Junqueras va fer una nova crida a la «unitat d’acció» de l’independentisme i a la «mobilització social» com a elements clau que doten de «força» la causa secessionista. «Totes les potes han de treballar tan coordinadament com puguin. Ens necessitem molt. Tots són imprescindibles», va subratllar. A part de l’anomenada clàusula de desbloqueig, el programa electoral preveu una declaració d’independència durant els 18 mesos d’aquesta legislatura.

El president Carles Puigdemont va negar aquesta possibilitat, ERC va recordar que sí que és al programa i la polèmica es va tancar amb una «declaració d’intencions».

BONVEHÍ ESPERA UN GEST D’ERC / Només la CUP va aplaudir Junqueras, mentre que el portaveu de Junts pel Sí al Parlament, el republicà Roger Torrent, es limitava a afirmar que «el pla A, B i C» no és cap altre que seguir el full de ruta cap al referèndum.

Hores abans d’aquesta nova polèmica, el número dos del PDECat, David Bonvehí, va rebaixar parcialment la tensió i va decidir no denunciar davant la fiscalia la gravació en la qual se’l sent plantejar un candidat del PDECat de perfil autonomista si fracassa l’opció del referèndum. Bonvehí va tornar a reclamar que ERC mogui fitxa i assumeixi responsabilitats. El PDECat reclama als republicans que es posicionin però en privat aquests últims insisteixen a negar que hagin filtrat la gravació.

Junqueras fins i tot ha insinuat que hi pot estar al darrere l’Estat. El cert és que l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, del PDECat, ha retirat totes les seves atribucions a la primera tinenta d’alcalde, Mireia Estefanell, d’ERC, per «pèrdua de confiança» després que se l’acusés de la realització de la gravació juntament amb l’excandidat local d’Esquerra Republicana Pere Culell.

Notícies relacionades

En aquest clima, la Generalitat ultima un acte públic d’unitat a favor del referèndum. Es tractarà d’una acció de valor polític, no jurídic, que tindrà com a escenari el Palau de la Generalitat i no preveu convidar-hi el grup de Junts pel Sí, on els postconvergents continuen esperant un gest d’Esquerra.

I l’únic que ha existit han sigut les paraules de Junqueras espolsant la polèmica declaració unilateral d’independència. I la CUP ha reclamat que l’acte solemne de la Generalitat serveixi per fixar ja data i pregunta del referèndum.