CORRRUPCIÓ.CAT

La Policia certifica que Ferrovial va finançar il·legalment CDC

Un inspector en cap de la UDEF detalla el flux de diners entre la constructora, el Palau de la Música i el partit

L'agent confirma l'ús de factures falses per serveis no prestats, préstecs ficticis i donacions estranyes

jgblanco38020026 l hospitalet de llobregat 11 04 2017  pol tica   juicio pala170411124205

jgblanco38020026 l hospitalet de llobregat 11 04 2017 pol tica juicio pala170411124205 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Demolidor. L'inspector en cap del grup de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) del Cos Nacional de Policia que va investigar el saqueig del Palau de la Música ha afirmat aquest dimarts que està “completament segur” que Ferrovial va finançar il·legalment, a través de l'auditori, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). “La meva conclusió és que les donacions [de la constructora a l'entitat cultural] no són tal i que es tracta d'una comissió il·lícita per al finançament d'un partit polític. En el cas de Ferrovial, sí que n'estic completament segur”, ha relatat davant el tribunal que jutja a Félix Millet Jordi Montull.

L'inspector en cap ha parlat de l'existència de facturació falsa per serveis no realitzats, de sortides de diners en efectiu per camuflar l'origen dels diners, préstecs entre la Trias Fargas (ara CatDem) i CDC ficticis i prestació de serveis de la mateixa naturalesa entre la fundació convergent i el partit. El policia ha aclarit que va fer la seva anàlisi a partir de la documentació confiscada al Palau de la Música o entregada al jutjat pels gestors que van rellevar Millet i Montull.

"UNITAT DE CAIXA"

El dictamen de la UDEF, ratificat íntegrament per l'inspector en cap, que n'és l'autor, exposa que tant la fundació Trias Fargas com la Fundació Fòrum Barcelona, integrada per militants de Convergència, funcionen sota el principi d'"unitat de caixa", cosa que en la pràctica suposaria que "s'ha fet un ús espuri" d'aquestes entitats -que per ser fundacions paguen menys impostos- "per canalitzar fons, alguns dels quals podrien tenir procedència il·lícita". Destaca que hi ha indicis, "quan no categòricament proves", que denoten un desviament de fons, la gènesi del qual s'ubica a Ferrovial.

La constructora, continua l'informe, va finançar d'una forma "il·lògica" l'activitat del Palau, ja que els enviaments de diners "es referencien a una sèrie de concessions administratives favorables". Segons els investigadors, mitjançant la interposició de societats, i "a manera de capes de ceba", se simulava l'existència de prestació de serveis i s'aconseguia que els capitals acabessin finançant CDC.

ELS CANALS PER DESVIAR FONS

L'inspector en cap ha detallat que un grup d'empreses proveïdores del Palau i de CDC confeccionaven factures per serveis simulats que eren utilitzades per dissimular transferències de fons que acabaven a Convergència. En aquest sentit, ha explicat que aportacions a la Trias Fargas efectuades pel Palau coincideixen amb l'import de les factures expedides a l'auditori per diverses societats, i dedueix que "es tractava de compensacions" que només pretenien amagar les irregularitats que s'estaven cometent en operacions irregulars.

Notícies relacionades

Segons la UDEF, hi ha un "clar nexe" entre les factures emeses per les empreses de bustiada New LetterLetter Graphic i Mail Rent, així com Hispart i Altraforma, i els fons que van acabar desviats tant al patrimoni personal dels gestors del Palau com a "organismes vinculats a CDC". La xifra va arribar als 2,1 milions d'euros. El grup empresarial va donar al partit oficialment 775.000 euros. Era com una devolució de fons al partit.

VINCLE AMB ELS PUJOL

Els advocats defensors, sobretot de CDC i Ferrovial, Javier Melero i Cristobal Martell, van intentar qüestionar la investigació realitzada i, per tant, les conclusions de la UDEF. L'inspector en cap va deixar clar que va basar la seva valoració els documents incautats i va deixar constància que un dictamen "apòcrif" sobre aquest assumpte i que implicava la família Pujol no l'havia realitzat el seu grup i dubtava que ho hagués fet la UDEF.