El debat sobre el 'brexit' es trasllada a Madrid

Rajoy és l'amfitrió aquest dilluns d'una cimera amb sis països més del sud de la UE

undefined38011928 madrid  10 04 2017  politica  cumbre de los pa ses sur de la170410145133

undefined38011928 madrid 10 04 2017 politica cumbre de los pa ses sur de la170410145133 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Mariano Rajoy exerceix aquest dilluns d'amfitrió de la tercera cimera dels països del sud de la Unió Europea per debatre sobre el 'brexit' i el futur de la Unió Europea. A partir de dos quarts de dues de la tarda començaran a arribar al Palau del Pardo, als afores de Madrid, els caps d'Estat o de Govern de França, Xipre, Malta, Grècia, Portugal i Itàlia. Els set dirigents mantindran un dinar de treball i cap a les cinc llegiran una declaració davant la premsa.

Segons fonts de la Moncloa, els governs dels set països volen llançar un missatge d'unitat i compromís amb el projecte d'integració "en un moment decisiu de la seva història". La cimera de Madrid se celebra pocs dies després que, el 29 de març, el Regne Unit notifiqués la seva intenció de retirar-se de la Unió. En aquest moment clau, el comú denominador dels països del sud és aprofundir en la integració com a resposta al 'brexit' mentre que altres governs, com el de Polònia i Hongria, aposten per reforçar els poders nacionals. En les dues cites anteriors, a Atenes, el setembre del 2016 (reunió a la qual Rajoy no va assistir amb l'argument que estava en funcions), i a la del gener a Lisboa, els països del sud han demanat avançar en la unió i programes per augmentar el creixement econòmic amb l'objectiu de parar el creixement dels populismes a Europa i acabar amb l'etapa d'austeritat dictada per Alemanya. 

En el dinar els mandataris disposaran d'una bona ocasió per comentar la nova situació que s'ha obert a Síria després del bombardeig dels EUA hores després de l'atac amb armes químiques. La Unió Europea com a institució i la majoria dels socis de manera individual van mostrar divendres passat el seu suport a Donald Trump. 

Notícies relacionades

En la declaració final, segons fonts de la Moncloa, es farà referència als refugiats, la lluita contra el gihadisme i la política econòmica i social.

PRIMERA VISITA DE TSIPRAS

Serà la primera vegada que Alexis Tsipras, primer ministre de Grècia, visita Espanya en viatge oficial. Tsipras i Rajoy van mantenir precisament en la cimera de Lisboa d'aquest grup a set la seva primera reunió bilateral, en què tots dos van coincidir a defensar els valors europeus al marge de les ideologies i en la necessitat d'aconseguir creixement econòmic.