CORRUPCIÓ.CAT

Àngel Colom evita revelar qui li va suggerir que demanés diners a Millet

L'exdirigent de CDC assegura que uns "amics" li van dir que el cap del Palau era un "mecenes cultural"

Un excàrrec local de Convergència admet que la institució va pagar campanyes electorals a l'Ametlla del Vallès

abertran38010229 barcelona 10 04 2017  pol tica   juicio palau de la m sica  170410102924

abertran38010229 barcelona 10 04 2017 pol tica juicio palau de la m sica 170410102924 / FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'expresident de l'extint Partit per la Independència (PI) i posterior militant de CDC, Àngel Colom, ha reconegut davant el tribunal que va rebre 12,5 milions de pessetes (75.126 euros) l'any 2000 per part del que era màxim responsable del Palau de la Música, Félix Millet. Una quantitat que va utilitzar per pagar els deutes de la formació que va fundar a l'abandonar ERC, tal com ell mateix va confessar a EL PERIÓDICO el 2009. Però ha afegit que el conveni en què apareix la seva firma, i que justificaria no només l'entrega d'aquests diners, sinó de 12,5 milions de pessetes més, és fals i no ha reconegut com a seva la rúbrica.

Colom ha assegurat aquest dilluns en el judici del saqueig del Palau que en una reunió d'"amics" militants del PI es va parlar de diferents persones que podrien ajudar a tornar els diners que el partit independentista devia, i que entre els noms va aparèixer el de Millet, al qual coneixia, encara que no en persona, per ser un "mecenes cultural". Per això va trucar a la porta de l'expresident del Palau, igual que va fer amb altres, per demanar si podia ajudar-lo amb els deutes del PI.

"La idea d'anar al Palau va ser meva. Va sorgir en un 'brainstorming' de noms en una reunió", ha afirmat Colom, que, davant la insistència del fiscal Emilio Sánchez Ulled i de l'advocat de l'acusació exercida per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Àlex Solà, ha assegurat no recordar qui va apuntar el nom del saquejador confés del Palau. “Ens vam veure i vam estar parlant molt de la situació del país. Al cap d'una estona, Millet va sortir del despatx i va venir amb un xec de 12,5 milions de pessetes i un rebut, que jo vaig firmar, encara que només em vaig fixar en la quantitat i no el concepte”, ha sostingut l'exdirigent del PI.

ENUIG DEL FISCAL

El fiscal, visiblement molest i recordant-li les conseqüències si mentia, ja que els testimonis tenen l'obligació de dir la veritat, li ha comentat: “El rebut només són tres línies. ¿Com és possible que només es fixi en la central (on apareix la quantitat) i no en la de dalt i en la de baix?”. El testimoni ha respost: “Doncs no m'hi vaig fixar”. Al rebut apareix una fundació vinculada a Colom, Espai Catalunya, que no va arribar a constituir-se, així com el concepte que justificava el pagament que estava vinculat a la pedagogia. “Aquesta firma no és meva”, ha dit.

El conveni es va firmar per 25 milions de pessetes (150.253 euros). Colom ha explicat que només en va percebre la meitat i que de l'altra part no en sap res. No ha volgut concretar qui va comentar que acudís a Millet per intentar recaptar fons per pagar el deute del PI. “Va ser en una reunió”, ha detallat. Quan va rebre la quantitat, el 2000, Colom ja militava a CDC.

El fiscal li ha dit amb ironia com era possible que acudís, com ell diu, a un mecenes de la cultura catalana, quan “al partit que jo sàpiga no hi ha artistes”. Colom li ha repetit  que necessitava diners per saldar els deutes del PI i que en alguns casos estaven avalats amb crèdits personals. “Jo creia que els diners eren de Millet”, ha afirmat. Segons la seva versió, quan va saber que no era així, arran de la investigació va arribar a un acord amb el Palau per anar tornant els diners a l'entitat cultural. El fiscal ha insistit: “¿Com pot ser que Millet posi al rebut una fundació seva que no es va constituir, s'ho va inventar?”. Colom ha tirat pilotes fora i ha al·legat que no ho sabia.

LES CAMPANYES DE CDC

L'acusació pública ha hagut de treure-li amb pinces les explicacions al que era dirigent local de CDC a l’Ametlla del Vallés, Esteve Escuer, sobre els pagaments de Millet en la campanya a l'alcaldia del partit nacionalista en aquesta localitat, on resideix el que era president del Palau. Escuer ha admès que havia percebut el 2007 per part de Millet 13.000 euros en efectiu com una donació per a la formació política i, malgrat que li han exhibit altres rebuts firmats per ell sobre altres quantitats anteriors, ha dit que “la firma només és semblant a la seva”, encara que ha precisat que no recorda haver rubricat aquest document.

Al final, sí que ha admès que el que era màxim responsable del Palau va pagar serveis prestats a CDC en algunes campanyes, però de forma directa, sense passar les quantitats. No ha donat cap explicació convincent sobre els rebuts firmats des del 1999 i els pressupostos de campanya del partit. Tots aquests documents van ser trobats en una carpeta en una entrada i registre en un pis on empleats de l'auditori barceloní havien portat papers després de l'entrada dels Mossos a l'edifici modernista.

Hi havia pressuposats fins a més de 500.000 pessetes (3.000 euros). La presidenta del tribunal li ha recordat que tenia l'obligació de dir la veritat. Segons l'acusació, Millet també va fer dotacions a altres polítics locals. Un d'ells va arribar a ser alcalde amb el suport del grup municipal de CDC. Dels 13.000 euros percebuts directament ha dit que sempre va creure que els diners eren de Millet i no del Palau.

L'ADVOCAT I EXDIPUTAT

L'exdiputat de CDC, Jaume Camps, ha assegurat que ell era advocat “ de capçalera” de Ferrovial i també de Millet, però que en cap cas va fer de ‘cobrador’ de comissions per al partit. Ha explicat que sempre va percebre els seus honoraris a través de factures i ha reconegut que va fer en una ocasió de “mediador” o "amigable componedor" entre la constructora i el Palau en relació amb l'entrega de les obres d'ampliació de l'auditori. Així mateix, ha restat credibilitat els apunts apareguts a les agendes personals de Millet i ha desmentit certes reunions, entre elles una de l'extresorer de CDC, Carles Torrent, amb l'expresident de l'auditori. “Només em vaig reunir amb Pedro Buenaventura (Ferrovial) i Millet, per les raons que he explicat, res més”, ha repetit.

Notícies relacionades

“Jo soc víctima d'haver sigut durant 30 anys i seguir sent advocat de Ferrovial; soc víctima que vaig ser fundador de CDC, encara que no vaig tenir cap càrrec al partit, ni a tresoreria, de cap càrrec executiu al Govern de la Generalitat, i no moltes vegades, perquè quan dius dues vegades que no que t'ho ofereixen….”. La presidenta del tribunal ha hagut d'intervenir: “Està de testimoni i només ha de contestar a les preguntes que tinguin a veure amb el cas i se li preguntin”; “Millet va enlluernar no només la burgesia catalana, sinó de Madrid. Va ser patró de la fundació FAES d'Aznar, president de la Fundació del Barcelona, president de la Mútua del Comerç”. La magistrada l'ha hagut de tornar a tallar.

Un conserge del Palau també ha explicat al tribunal el sistema utilitzat per ingressar i cobrar en efectiu, a través d'un xec al portador, quantitats importants, fins a 300.000 euros. Ha reconegut que al banc no li demanaven cap autorització perquè hi anaven cada dia i que als xecs li deien que posés "Palau de la Música i ja està".