(DES)MEMÒRIA HISTÒRICA

La Fundació Francisco Franco té papers secrets de l'Estat

El Govern va pagar a l'entitat per aconseguir còpies de la documentació classificada

zentauroepp10211909 fototeca jaime170409164909

zentauroepp10211909 fototeca jaime170409164909

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha reconegut que la Fundació Nacional Francisco Franco, tot i ser un organisme privat, disposa de documents classificats com a secrets i ha demanat que es retirin de consulta pública i que es traslladi a l'Administració l'oportuna informació sobre ells per poder protegir-los convenientment i que no es divulguin.

Així l'hi ha fet saber el Govern en una resposta parlamentària recollida per Europa Press, al coordinador general d'IU, Alberto Garzón, que es va interessar per aquest assumpte temorós que aquests documents secrets en mans de la citada entitat privada, no estiguessin adequadament custodiats. En una pregunta registrada al Congrés, Garzón va alertar el Govern que la Fundación Franco té en el seu poder documentació de la secretaria del cap d'Estat i de la Presidència del Govern fins al juny del 1973, quan es va nomenar president Luis Carrero Blanco.

EN MANS PRIVADES

Segons detallava en la seva iniciativa, tots aquests documents haurien d'"estar en la institució corresponent i no en una entitat privada". "Haurien d'estar custodiats a l'arxiu del Ministeri de la Presidència i per a les Administracions Territorials o a l'Arxiu General de Palau", argumentava el també portaveu adjunt d'Units Podem.

A més, Garzón assenyalava que, vista la documentació digitalitzada i dipositada al Centre Documental de la Memòria Històrica com a conseqüència de les ajudes concedides a principis dels anys 2000 a la Fundació Francisco Franco, "s'aprecia que bona part dels documents estan classificats, molts d'ells com a secrets".

SUBVENCIONS PER ALS ARXIUS

Ara el Govern li ha contestat que, efectivament, com a conseqüència de les subvencions concedides a aquesta fundació per a l'organització del seu arxiu, "va tenir entrada al Centre Documental de la Memòria Històrica còpia de la documentació referida per sa senyoria". Després de remarcar que aquestes ajudes concedides a la fundació van ser "de lliure concurrència a entitats privades sense ànim de lucre" i tenien com a finalitat "el desenvolupament de projectes arxivístics", l'Executiu, detalla a Garzón com ha actuat en aquest assumpte.

Notícies relacionades

Així, li explica que, una vegada analitzats pels tècnics facultatius els continguts documentals de les còpies enviades per la fundació, "es van adoptar les mesures oportunes encaminades a retirar de la consulta pública tots aquells materials que es consideren afectats per la normativa sobre secrets oficials".

Per començar, la secretaria d'Estat de Cultura va remetre a la fundació un escrit perquè retirés del possible accés públic l'esmentada documentació i també li va sol·licitar que remetés l'oportuna informació als organismes competents "als efectes de la protecció de la informació dels documents esmentats i contra l'eventual divulgació del seu contingut".