El Govern espanyol demana a la banda que deixi les "operacions mediàtiques" i es dissolgui

El ministre de l'Interior diu que els terroristes no poden esperar "cap tracte de favor i molt menys impunitat"

L'Executiu francès qualifica de "gran pas" l'entrega de les localitzacions dels dipòsits d'armes

undefined37982629 gra138  sevilla  08 04 2017   el ministro del interior  juan170408141957

undefined37982629 gra138 sevilla 08 04 2017 el ministro del interior juan170408141957 / Pepo Herrera

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El Govern espanyol ha descartat fer qualsevol tipus de valoració del desarmament d'ETA fins que hagi sigut analitzat "per les autoritats i la justícia" franceses i ha reclamat a ETA que es deixi d'"operacions mediàtiques per dissimular la seva derrota" i anunciï "la seva dissolució definitiva". "No poden esperar cap tracte de favor i molt menys impunitat", ha advertit.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha gravat una declaració institucional en què ha llegit un comunicat de l'Executiu de Mariano Rajoy per comentar l'entrega per part d'ETA de les localitzacions de vuit dipòsits d'armes. En una compareixença sense preguntes, Zoido ha dit que l'episodi d'aquest dissabte "no és més que la conseqüència de la derrota definitiva per la democràcia espanyola amb les armes de la llei, la unitat política, la cooperació internacional així com per l'eficàcia i entrega de força i cossos de seguretat de l'Estat". "ETA està operativament derrotada, sense futur i amb els seus dirigents a la presó", ha subratllat.

El titular d'Interior ha reiterat el missatge dels últims anys del Govern central: els terroristes no poden esperar "cap tracte de favor" i s'han de dissoldre i "demanar perdó a les víctimes". Zoido també ha assenyalat que l'Executiu espanyol "vetllarà" pel respecte i homenatge a les víctimes. El seu testimoni, ha assenyalat, "ha sigut fonamental en la derrota de la banda terrorista i així ha de seguir sent en el futur". 

El ministre ha gravat aquest missatge hores després que fes el mateix el seu homòleg francès, Matthias Fekl. El responsable d'Interior francès ha qualificat de "gran pas" el desarmament en una declaració institucional en què ha recordat "totes les víctimes", especialment les de les forces de seguretat espanyoles.

UNITAT DELS PARTITS

Aquest divendres, després del Consell de Ministres, el portaveu del Gabinet de Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, va reiterar que els etarres no trauran cap "rèdit polític" i l'únic que han de fer és dissoldre's i ajudar a aclarir els crims pendents. Méndez de Vigo també va aprofitar per agrair el suport de les forces polítiques a la posició de l'Executiu central. De fet la majoria dels partits s'han pronunciat aquest dissabte amb una actitud cautelosa. Per part del PSOE han sortit per ara a comentar la notícia Susana Díaz i l'ex 'lehendakari' Patxi López. Díaz ha lamentat que el desarmament arribi "amb cinc anys de retard" i ha assenyalat que Espanya no té res a "agrair-li" a ETA perquè la "derrota" ha sigut "a mans de la democràcia". López, que era el president basc quan la banda, l'octubre del 2011, va anunciar el cessament definitiu de l'activitat armada, ha dit que aquest pas suposa "la foto de la victòria de la democràcia i la derrota del terrorisme".  

Podem, l'única formació política d'Euskadi que, juntament amb EH Bildu, ha enviat una delegació oficial als actes de Baiona, ha assenyalat que el desarmament "arriba tard" i "no és" el que la formació morada vol i ha reclamat a la banda que "falten molts passos" perquè en el passat hi ha hagut "molt dolor i patiment".

Notícies relacionades

Ciutadans, amb un to una mica més sec, ha qualificat el pas de la banda d'"escenificació ridícula". El secretari de Ciutadans al Congrés, Miguel Gutiérrez, ha afegit que es tracta d' "un nou engany d'una banda terrorista que intenta blanquejar-se". 

Els partits bascos han celebrat amb més claredat l'entrega de les localitzacions dels dipòsits d'armes. El portaveu del PNB al Parlament basc, Joseba Egibar, ha subratllat que té "una rellevància històrica" i el parlamentari d'EH Bildu, Julen Arzuaga, ha mostrat la seva satisfacció perquè "s'ha complert la paraula donada per ETA de desarmar-se".