LA GESTIÓ DE LA PAU

ETA escenifica la seva claudicació després de mig segle de terror

Els autodenominats 'artesans de la pau' reclamen en l'acte d'adeu a la banda que el terrorisme no pot tornar "mai més"

La Policia francesa va localitzar, en els vuit zulos entregats, 120 armes, tres tones d'explosius i milers de detonadors de cartutxos

zentauroepp37981987 hor102 saint pee sur nivelle  francia   08 04 2017   la poli170408204807

zentauroepp37981987 hor102 saint pee sur nivelle francia 08 04 2017 la poli170408204807 / GUILLAUME HORCAJUELO

3
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El desarmament d'ETA certifica el final de 60 anys de terrorisme, que van deixar 829 víctimes mortals i milers d'amenaçats. Els autodenominats 'artesans de la pau', que van capitalitzar el multitudinari i sobri acte que es va celebrar ahir a la tarda a Baiona (França) per escenificar l'adeu a la banda, van entregar a primera hora a les autoritats franceses les dades de geolocalització de vuit zulos, que amagaven 120 armes, tres tones d'explosius i milers de detonadors i cartutxos. La policia francesa va localitzar tot l'armament en poques hores, mentre les forces de seguretat franceses i espanyoles ja treballen per confirmar si el material trobat coincideix amb les expectatives que tenen i per buscar proves incriminatòries.

A més de la localització de les armes, la jornada d'ahir va estar marcada per la concentració de milers de persones a Baiona. En resposta a la crida dels 'artesans de la pau', els assistents, en la seva immensa majoria simpatitzants de l'esquerra 'abertzale', es van trobar amb un acte solemne, sense cap concessió al passat d'ETA però tampoc hi va haver la menor crítica a la seva trajectòria. En el document final es va reclamar que el terrorisme no torni "mai més", es van reiterar les mostres de reconeixement a totes les víctimes i es va apel·lar a la necessitat de treballar per la pau i la convivència.

"LA VICTÒRIA DE LA INTEL·LIGÈNCIA ENFRONT DE LA FORÇA"

A l'escenari de la plaça Paul Bert de Baiona, presidit per una pantalla gegant i on només es podia veure iconografia dels 'artesans de la pau', els oradors van reclamar als governs de Madrid i París l'acostament dels presos d'ETA a presons pròximes als seus domicilis "per no duplicar el seu càstig".

El to seriós i amb un enfocament ètic, totalment allunyat dels mítings habituals de l'esquerra 'abertzale', va presidir les intervencions. Michel Tubiana Michel Berhocoirigoin van reclamar que "s'ha d'aprendre a viure tots junts i a acceptar la confrontació democràtica", paraules que van ser respostes pels milers de congregats amb crits per reclamar la independència i l'amnistia dels presos.

Encara més lluny va arribar el comunicat final, llegit en eusquera, francès, anglès i castellà, que declarava que "darrere de cada víctima hi ha una tragèdia que no podem oblidar" i es prometia als damnificats "reconeixement i reparació". Els successius oradors van emfatitzar la frase "això no es pot tornar a repetir", i també van assegurar que el desarmament suposa la victòria "de la intel·ligència sobre la força".

Els líders polítics presents a Baiona no van tenir cap protagonisme durant l'acte, i es van limitar a seguir-lo com a espectadors. Entre els més coneguts hi havia el líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi; la parlamentària de Podem Euskadi, Pili Zabala i el dirigent de la CUP David Fernández.

GRAN PAS PER A FRANÇA

Entre els molts pronunciaments sobre el desarmament, cap d'ells va assolir la transcendència de les paraules del ministre de l'Interior francès, Matthias Fekl, que en to positiu ho va qualificar com "un gran pas d'innegable importància". Molt més freda va ser la reacció del seu homòleg espanyol, Juan Ignacio Zoido, que va titllar l'acte de Baiona d'"operació mediàtica per dissimular la seva derrota i intentar treure un rèdit polític".

Notícies relacionades

A París, la justícia francesa va informar que comunicarà a l'espanyola els diferents peritatges que es realitzaran respecte a aquest arsenal, perquè els pugui utilitzar i cosa que permetrà que es puguin aclarir algunes accions de l'organització terrorista que encara estan per aclarir.

ENTREGA DELS 'ZULOS'

'Txetx’ Etcheverry, un dels membres més reconeixibles dels 'artesans de la pau', va entregar a primera hora del matí d'ahir a l'ajuntament de Baiona les coordenades amb les dades de geolocalització de vuit 'zulos' que li havia confiat la banda, tots ells als Pirineus Atlàntics. Immediatament, la Policia francesa va neutralitzar els arsenals, que estaven custodiats per 172 voluntaris que es van retirar quan van arribar els agents. La Comissió Internacional de Verificació va donar així per culminada la seva tasca, iniciada el setembre del 2011.