EL POLS INDEPENDENTISTA

Puigdemont es reuneix amb Jimmy Carter per explicar-li el procés

El president català rebrà diumenge a la Generalitat dos congressistes nord-americans

sin-ttulo

sin-ttulo

2
Es llegeix en minuts

Després del nou pas fet pel Govern en els seus plans per impedir el referèndum d’autodeterminació que pretén celebrar l’Executiu de Carles Puigdemont, el president va fer ahir un altre moviment tàctic al tauler de la internacionalització del procés sobiranista. Així, Carles Puigdemont va viatjar en secret a Atlanta per reunir-se, durant 25 minuts, amb l’expresident demòcrata dels Estats Units i premi Nobel de la pau Jimmy Carter.

Després de cedir poders al vicepresident Oriol Junqueras, Puigdemont va aterrar discretament dijous passat a la capital de l’estat nord-americà de Geòrgia. La Generalitat havia evitat donar publicitat a l’entrevista per evitar que pogués ser avortada.

«Nosaltres tenim una taula parada perquè s’hi assegui l’Estat i, si fa falta que hi hagi la mediació d’una altra gent, per nosaltres no serà que no», va dir el president abans de la reunió.

SOLUCIONS PACÍFIQUES

Puigdemont va insistir en la importància de la trobada amb Carter (que va rebre el 2010 el premi Catalunya de mans del president José Montilla) i va recalcar que deixa en evidència la posició de l’Estat espanyol. Així mateix, va considerar que és una mostra de l’interès del món pel procés independentista. 

Carter va rebre el 2002 el Nobel de la pau pel seu esforç durant dècades «per trobar solucions pacífiques a conflictes internacionals, fer avançar la democràcia i els drets humans i promoure el desenvolupament econòmic i social». 

El 1982, l’expresident dels EUA va crear el The Carter Center (TCC), una fundació centrada en la mediació. Això sí, perquè el TCC actuï, la fundació exigeix que les dues parts en conflicte l’hi reclamin.

Als anys 90, una altra fundació, Elkarri, va sol·licitar a TCC que actués en el conflicte basc. Cosa que no va passar perquè el Govern espanyol va rebutjar que s’hagués de mediar en res. Sobre la visita d’ahir, s’ha de dir que entre l’atac dels EUA a Síria, l’atemptat d’Estocolm i la compareixença del ministre Alfonso Dastis dilluns al Senat, a Afers Estrangers no van voler trobar el temps per analitzar l’entrevista.

Sabedor d’això, Puigdemont va afirmar, al sortir del TCC, que no hi havia anat a «demanar res», sinó «a respondre les preguntes» que poguessin tenir els membres del TCC. Amb tot, Puigdemont va asseverar que quan es convoqui el referèndum, el Govern de la Generalitat voldrà que hi hagi «el màxim nombre d’observadors internacionals».

IRLANDA DEL NORD

La jugada de Puigdemont es portarà a terme, però, en dos moviments. La segona part tindrà lloc demà amb la reunió que mantindrà a la Generalitat amb dos congressistes nord-americans, Dana Rohrabacher i Brian Higgins, per analitzar la situació política catalana i europea, segons ha difós la Generalitat a través d’una nota. Dues hores abans de veure’s amb Carles Puigdemont, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, rebrà també el duo.

Puigdemont ja es va reunir el 29 de març passat al Capitoli de Washington amb Rohrabacher, congressista republicà per Califòrnia i president del subcomitè d’Europa de la Cambra de Representants, en el marc de la gira nord-americana que va fer el president.

Notícies relacionades

Higgins és membre del Partit Demòcrata i representant per Nova York al Congrés, així com membre del subcomitè d’Europa. 

Durant el procés de pau d’Irlanda del Nord, va tenir un paper actiu i el 2006 va integrar una de les delegacions de congressistes nord-americans que es van desplaçar a la zona.